Με ένα ευρώ πωλείται η Εμπορική Τράπεζα -Η Τρόικα αποφασίζει τον «νικητή»

Με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους αγοραστές (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank) ξεκίνησε ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole...


Οι Γάλλοι ιδιοκτήτες θα συναποφασίσουν έως τις 27 Αυγούστου σε συνεργασία με την Τρόικα ποια από τις τρεις προσφορές ύψους ενός (1) ευρώ, όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα» θα προκριθεί.

Για τις 27 Αυγούστου έχει συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole ώστε να αποφασιστεί ποιά προσφορά θα γίνει δεκτή και την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Αθήνα για να εγκρίνει ή όχι την απόφαση των Γάλλων.

Οι τρεις προτάσεις κατατέθηκαν χθες στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες παράλληλα με τη διοίκηση της Cedit στο Παρίσι.

Οι τρεις ελληνικές τράπεζες προσάρμοσαν τις προσφορές τους σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις που διαμόρφωσαν η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως αυστηρό πλαίσιοπου καθορίζει με ακρίβεια την ελάιχα αποδεκτή κεφαλαιακή ενίσχυση.

Ετσι, η μάχη μεταξυ των τριών διεκδικητών θα δοθεί στο ποιος θα παρουσιάσει το πιό ελκυστικό επιχειρηματικό σχέδιο.

Η υπόθεση της Εμπορικής χαρακτηρίζεται ως ντέρμπι καθώς επισημαίνεται ότι ο «νικητής» θα αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, η υλοποίηση των σχεδίων τους προϋποθέτει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας με περίπου 3 δισ. ευρώ, πριν από τη συγχώνευση με τον ελληνικό όμιλο που θα προκριθεί.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ρυθμιστής των εξελίξεων είναι η Τρόικα, η οποία με το επιχείρημα ότι η απαραίτητη κεφαλαιακή ένεση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα γίνεται με τα χρήματα που δανείζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ την Ελλάδα, θα συναποφασίσει με τους Γάλλους για τον νέο τους συνέταιρο στην ελληνική αγορά.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν πάντως ότι όποια τράπεζα και αν επιλεγεί, η συμμετοχή της Credit Agricole στο νέο σχήμα θα είναι χαμηλή και θα διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω του 10%.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, που δεν αναμένεται πριν από το τέλος Αυγούστου, θα αποβεί καθοριστική για τις ισορροπίες της επόμενης μέρας στον τραπεζικό κλάδο. Και αυτό διότι οι δύο χαμένοι θα «διαγωνιστούν» στη συνέχεια για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που θα αποτελεί την τελευταία ευκαιρία μεγέθυνσης στην ελληνική αγορά.

Ο ηττημένος όλων των μαχών θα αρκεστεί να απορροφήσει κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Τράπεζας, θυγατρικής της γαλλικής Societe Generale, και της Millennium Bank, θυγατρικής της πορτογαλικής BCP, που αναζητούν τρόπο για να αποχωρήσουν από τη χώρα μας.

Πάντως, για να προχωρήσουν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης θα πρέπει να απελευθερωθεί από την Τρόικα η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας ύψους 31 δισ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται 24 δισ. ευρώ που προορίζονται για το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ έχει ξεμείνει από ρευστό και η ολοκλήρωση των διεργασιών συγκέντρωσης του κλάδου προϋποθέτει τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.