Ώρα για αποφάσεις

Το Νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις των Θεμάτων των ΑΕΙ και των ΤΕΙ» είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Κυβέρνησης για σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις...


Παρά τις έντονες απαιτήσεις των κομμάτων της αριστεράς και δη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ για συνεχή διάλογο επί της Παιδείας, το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο αποτελεί σημείο αναφοράς της σημερινής Κυβέρνησης, καθώς αποδεικνύει περίτρανα ότι σκοπός της είναι οι πράξεις, τα έργα, οι αλλαγές και όχι οι θεωρητικού τύπου συζητήσεις, χωρίς ουσία, νόημα και περιεχόμενο.

Κάποια στιγμή και ο διάλογος τελειώνει… Για τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχει άλλωστε ξεκινήσει ένας ιδιαίτερα μακρύς διάλογος από την εποχή που στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων βρισκόταν η κ. Μαριέττα Γιαννάκου, συνεχίστηκε επί Υπουργίας των κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Άρη Σπηλιοτόπουλο και Άννας Διαμαντοπούλου και ολοκληρώθηκε χθες επί Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου είναι αναγκαίες, επιβεβλημένες, απαραίτητες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός της Παιδείας και να παύσει να ισχύει το καθεστώς της Παιδείας του 1981. Πρέπει να συντελεστούν οι αλλαγές αυτές και να συμβαδίζουν με τα πρότυπα της σημερινής, παγκοσμιοποιημένης εποχής.

Στόχος του «Σχεδίου Αθηνά» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι η θεσμοθέτηση του «Νέου Καλλικρατικού Χάρτη των ΑΕΙ και ΤΕΙ» στη χώρα μας, καθώς ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία θα ιδρύονται, θα συγχωνεύονται, θα κατατέμνονται, θα μετονομάζονται, θα καταργούνται Σχολές και Τμήματα, και θα μεταβάλλεται η έδρα τους. Επίσης, φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τις έννοιες: της ποιότητας, της συνέπειας, του εξορθολογισμού στην οργάνωση, του αμείλικτου ελέγχου της ποιότητας παντού, τη συμμετοχή φοιτητών-φορέων στον τρόπο ανάδειξης των οργάνων. Αλλάζει ο τρόπος της διοίκησης των οργάνων και ρυθμίζονται εσωτερικά θέματα των πανεπιστημίων που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ή περιέχονταν μερικώς στον Νόμο 4009/2011.

Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν σημαντικά βήματα σ’ όλους τους τομείς τους δημόσιου βίου. Το Νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ» αποτελεί την απαρχή μιας παραγωγικής, δημιουργικής, μεταρρυθμιστικής Κοινοβουλευτικής Θητείας, κατά την οποία όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου καλούμαστε να συμμετέχουμε με πυξίδα τις έννοιες της αναδιάρθρωσης, του εξορθολογισμού και της εξέλιξης του δημοσίου τομέα. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές μας….Και είμαι πεπεισμένος ότι η αυτή η Κυβέρνηση θα το πετύχει.

statesmen.gr