Το πραγματικό πρόβλημα του Ομπάμα

Η επιλογή του Πολ Ράιαν ως υποψηφίου Αντιπρόεδρου του Μιτ Ρόμνεϊ, επέτρεψε στον Μπαράκ Ομπάμα να απομακρύνει την κεντρική ατζέντα της προεκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ από το θέμα της οικονομίας. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο εν ενεργεία Πρόεδρος εξακολουθεί να θεωρείται περισσότερο αξιόπιστος από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, και να μην εντάσσεται στην κατηγορία εκείνων τους οποίους το εκλογικό σώμα θεωρεί…
κινούμενες νάρκες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θα διατηρήσει τα κλειδιά και μετά την αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ θεωρείται μια εξαιρετικά αδύναμη υποψηφιότητα, με… νηπιακή διείσδυση στον μεσαίο χώρο, τη μεσαία τάξη που παραδοσιακά κρίνει τις προεδρικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ.

Ο άλλοτε «προφήτης» της Αλλαγής ωστόσο, έχει ένα αντικειμενικό, πραγματικό πολιτικό πρόβλημα να διαχειριστεί. Την απογοήτευση μεγάλου μέρους της κοινωνίας που προσήλθε μαζικά στις κάλπες στην αναμέτρηση του 2008, και τον στήριξε απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν.

Αυτές οι ακυρωμένες προσδοκίες είναι το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα από το οποίο κινδυνεύει ο Μπαράκ Ομπάμα στο δρόμο για τις κάλπες του Νοεμβρίου. Μια εκτίμηση που επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί απογοητευμένοι ψηφοφόροι-οπαδοί του Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι σκέφτονται σοβαρά να μην προσέλθουν στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Αν αυτές οι σκέψεις λάβουν σάρκα και οστά, ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί και να κινδυνεύσει. Εφόσον οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν από την πλευρά τους να προσελκύσουν μαζικά στην κάλπη τη δική τους κοινωνική βάση.