Αν ξεσηκωθούν οι άνεργοι…

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας… μιλούν από μόνα τους. Προσγειώνουν στην πραγματικότητα, και θυμίζουν τις απρόβλεπες διαστάσεις τις οποίες μπορεί να προσλάβει μια οικονομική κρίση, από τη στιγμή που αγγίζει ευθέως τον πυρήνα της κοινωνίας...


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να χαθούν 4,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Μια εφιαλτική πρόβλεψη, που συνάδει με την αντίστοιχη εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα η έξοδος της παγκόσμιας οικονομίας από την υφεσιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το φθινόπωρο του 2008.

Ο δείκτης της ανεργίας είναι απολύτως συναφής με την τάση… μακροημέρευσης μιας κοινωνίας, επομένως και του πολιτικού συστήματος που σεργιανίζει στις τάξεις της. Αν ο αριθμός των ανέργων συνεχίσει να αυξάνει με την ίδια ένταση, είναι προφανές ότι ακόμη και τα προηγμένα κράτη του κόσμου θα κληθούν να διαχειριστούν συνθήκες απρόσμενης κοινωνικής κρίσης.

Τέτοιου είδους κρίσης είναι συνήθως αυτές που «γεννούν» τις μεγάλες ανατροπές. Και επειδή αφορούν κοινές αγωνίες και προβλήματα των κοινωνιών στις οποίες εμφανίζονται, λειτουργούν με συνθήκες ντόμινο, από το ένα κράτος στο άλλο. Και μάλιστα, με αυξανόμενη ένταση.