Θέλει να σφιξειι τα λουριά στο δημόσιο. Θα τα καταφέρει;

Γράφει ο Πέτρος Τρουπιώτης
  Πίεση για γρήγορη λειτουργία όλων των κρατικών μηχανισμών αλλά και αποτελέσματα σε τομείς που μπορούν να γίνουν αισθητοί στο στον μέσο πολίτη , ασκεί ήδη και μάλιστα με μεγάλη ένταση το γραφείο του πρωθυπουργού , μετά από οδηγία του Α Σαμαρά.
 Ο πρωθυπουργός θεώρει πως ορισμένοι τομείς του κρατικού μηχανισμού , δείχνουν σημάδια χαλάρωσης, για μια σειρά από λόγους και γι αυτό θέλει να σταματήσει « εν τη γενέσει του» μια......
τέτοια εξέλιξη.
 Όπως φαίνεται οι λόγοι που προκαλούν αυτή την ας πούμε ραστώνη σε συγκεκριμένους κρατικούς μηχανισμούς είναι αρκετοί και ,άσχετοι μεταξύ τους.
 Για παράδειγμα   οι νέοι υπουργοί βρίσκονται σε έναν κυκεώνα προβλημάτων και θεμάτων , τα οποια για αρκετούς είναι άγνωστα. Ετσι, προσπαθούν στην φάση αυτή να αντιληφθεισών το συγκεκριμένο αντικείμενο που έχουν αναλάβει, να μοιράσουν τις αρμοδιότητες με τους υφυπουργούς και να βρουν σημείο επαφής  και συνεργασίας.
 Ο κρατικός μηχανισμός , που πάντα μετά από κάθε αλλαγή πολίτικης ηγεσίας χαλαρώνει στην πρώτη φάση , μέχρι να δει πως κινούνται οι νέοι υπουργοί , τι απαιτήσεις έχουν και επίσης τι ακριβώς γνωρίζουν για το αντικείμενο αλλά και την μηχανισμό του υπουργείου, βρίσκεται και σε φάση χαλάρωσης , τόσο λογω της παρατεταμένης προεκλογικής  όσο και λογω της καλοκαιρινής περιόδου που εχει ήδη αρχίσει.
 Παράλληλα βεβαία , ο κρατικός μηχανισμός εχει χαλαρώσει τελείως,  τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, τόσο ως ένα είδος αντίδρασης στις συνεχείς περικοπές μισθών και επιδομάτων , όσο και λογω της ανασφάλειας που υπάρχει για το εργασιακό μέλλον των  υπάλληλων.
    Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να μην υπάρξει  καμία καθυστέρηση μια και πρέπει πολύ γρήγορα να γίνουν μια σειρά από πράγματα που έχουν να κάνουν  με πολλούς τομείς
 Ο πρώτος εχει να κάνει με θέματα που υπάρχουν στην δανειακή σύμβαση και πρέπει μια σειρά από μηχανισμοί να προσαρμόσουν στις απαιτήσεις αυτές.
 Ο δεύτερος αφόρα συγκεκριμένα ζητήματα λειτουργίας του κράτους που έχουν να κάνουν εκτός από τον τομέα εξυπηρέτηση πολιτών και με τον τομέα  δανειακή σύμβαση. Γιού παράδειγμα αν δεν λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί και εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν έσοδα που απαιτούνται από την σύμβαση. Το ίδιο μπορει να γίνει και με το θέμα της προώθησης των δικαστικών εκκρεμοτήτων, για παράδειγμα.
 Ο τρίτος εχει να κάνει με  τον μέσο πολίτη που στηρίζει την κυβερνηση, ή εν πέσει περιπτώσει την παρακολουθεί και περιμένει να δει τα αποτελέσματα της πολίτικης της στην καθημερινή του ζωή και να κάνει και προβολή στο μέλλον.
 Δηλαδή , όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις με συνεργάτες του, εκτός από τα μεσοπρόθεσμα θέματα που έχουν να κάνουν με την τρόικα, την σύμβαση και την οικονομική κατάσταση του κράτους θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς της κρατικής μηχανής , ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υπέρ του πολίτη. Να εξυπηρετείται άμεσα από το κράτος, να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ χωρίς ουρές να υπάρξει εξυπηρέτηση γενικώς , σε θέματα που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα χρήματα , σε πρώτη φάση. Όπως για παράδειγμα όταν ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο τα σχολειά να υπάρχουν παντού βιβλία και να μην υπάρχει καμία έλλειψη καθηγητών.
   Όλα αυτά είναι σαφές ήτοι είναι αρκετά δύσκολα ζητήματα ιδιαίτερα στην κατάσταση που εχει περιέλθει αυτή την ώρα ο κρατικός μηχανισμός και με μια λογική αδιαφορίας που εχει καλλιεργηθεί όλα αυτά τα χρόνια , λογω και της αναξιοκρατίας , αλλά και λογω της αντίδρασης στις οικονομικές περικοπές και τις συγχώνευσης.
 Γι αυτό , φαίνεται ότι ου συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι άμεσα, μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα πρέπει να εχει λήξει το θέμα των γενικών γραμματέων και των διοικήσεων οργανισμών , το ποιοι δηλαδή θα αλλάξουν, ετσι ώστε  να αναλάβουν την διοίκηση του κρατικού μηχανισμού , που τώρα δείχνει να είναι ακέφαλος και να παραπαίει.
 Πρέπει δηλαδή να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των κόμματων που συνεργάζονται στην κυβερνηση αλλά και παράλληλα να μπορέσουν οι υπουργοί να βρουν συνεργάτες με τους οποίους έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν.
 Η γενική κατεύθυνση πάντως του κ Σαμαρά , είναι άμεσα λειτουργία όλων των μηχανισμών του κράτους ν, εστω και αν χρειαστεί να τροποποιηθούν άδειες του προσωπικού,  κάλυψη όλων των κενών την διοικητική πυραμίδα , σχεδιασμός και στόχοι σε τριμηνιαία βάση και άμεσα αποτελέσματα.
Παράλληλα , θέλει να γίνει σαφές ότι δεν πρόκειται η πολιτική ηγεσία των υπουργείων να σηκώσει τα χεριά, σε οποιεσδήποτε τάσεις για λευκές απεργίες ή κάθε είδους «υπονομεύσεις» μιας τέτοια προσπάθειας. Και γι αυτό , οι γενικοί γραμματείς θα έχουν εντολή να εφαρμόζουν άμεσα και αποτελεσματικά τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα , όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.
 Σε άλλες μάλιστα περιπτώσεις, όπως αυτές της ΔΕΗ, όπου διαφαίνονται τάσεις για κατέβασμα των διακοπτών, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στην δικαιοσύνη και μετρά ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του κράτους.
  Ένας τέτοιος τομέας , στον όποιο η κυβερνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία , είναι και ο Τουρισμός, όποτε κάθε είδους κινήσεις για απεργίες σε λιμάνια και πλοία θα αντιμετωπίσουν άμεσα και δυναμικά λένε στην κυβερνηση , γιατί δεν είναι δυνατόν μονοί μας να καταστρέφουμε την δυνατότητα που έχουμε να ζήσουμε
 Ήδη , ο πρωθυπουργός χθες προήδρευσε σύσκεψης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , στην οποια συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα  που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του δημόσιο και έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα , λέγεται ότι οι αλλαγές που θα γίνουν , θα είναι γρήγορες και δυναμικές , που θα ανατρέψουν πολλά από αυτά που ξέραμε σήμερα για το δημόσιο και την λειτουργία του σε σχέση με τους πολίτες