"Πλούσιοι" με 50 εκατ. ανέργους

Απογοητευτικά είναι τα στατιστικά της αγοράς εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ο δείκτης ανεργίας στις πιο αναπτυγμένες χώρες θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, σημείωσε ο ΟΟΣΑ...
στην ετήσια έκθεση για την απασχόληση. Η μείωση της ανεργίας θα είναι οριακή για το επόμενο 18μηνο στις αναπτυσσόμενες χώρες όμως σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες θα σημειωθεί αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Το Μάιο, η ανεργία άγγιξε το 7,9% στις 34 χώρες-μέλη του οργανισμού ενώ οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 15 εκατομμύρια σε σχέση με το 2008.

Αναφορικά με την Ευρώπη τα ποσοστά της ανεργίας αναμένεται να σημειώσουν αύξηση στο 11,8% την επόμενη χρονιά εξαιρουμένης της Γερμανίας όπου εκτιμάται ότι θα καταγραφεί περαιτέρω μείωση στο 5,2%.

Ανάλογες ήταν άλλωστε και οι διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα δείχνουν ότι το φαινόμενο της ανεργίας παρουσιάζει σημαντικές ανομοιογένειες στην Ευρώπη όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της Ενωσης αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιφερειών κάθε χώρας.

Για παράδειγμα το υψηλότερο ποσοστό των ανέργων εντοπίζεται στην ισπανική περιφέρεια της Ανδαλουσίας (30,4%) ενώ το χαμηλότερο στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Όμως ο μεγαλύτερος αριθμός νέων ανέργων καταγράφεται στη Μακεδονία (50,4%) και ο χαμηλότερος στην Τυβίγγη της Γερμανίας (4,3%). Χαρακτηριστικό των ανισορροπιών που επικρατούν στην Ε. Ε είναι και το γεγονός ότι σε 44 ευρωπαικές περιφέρειες το ποσοστό των ανέργων δεν ξεπερνά το 5% ενώ σε 17 οι άνεργοι ξεπερνούν το 19% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού φτάνοντας σε διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο (10%).

Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ εφιστά στις κυβερνήσεις κυρίως τον κίνδυνο της μακροχρόνιας ανεργίας. Στην Ευρώπη το 43% των ανέργων χαρακτηρίζονται ως «μακροχρόνια άνεργοι» που σημαίνει ότι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από 12 μήνες ενώ στις χώρες το ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 35% καταγράφοντας διαρκή αύξηση τα τελευταία χρόνια.


 tovima.gr