Στόχος, 255 καταργήσεις ή συγχωνεύσεις μέχρι τέλος Αυγούστου- αρχή με είκοσι...

Δεν θα απολυθούν, θα μεταταγούν οι 4.000 (περίπου) δημόσιοι υπάλληλοι των 20 οργανισμών που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν άμεσα. Αυτό διαβεβαιώνει η κυβέρνηση η οποία, δια στόματος υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, γνωστοποιεί ότι το συνολικό πρόγραμμα συγχωνεύσεων- καταργήσεων περιλαμβάνει 255 οργανισμούς...


Πρώτοι στον κατάλογο των οργανισμών, οι οποίοι θα «σύρουν πρώτοι το χορό» των συγχωνεύσεων- καταργήσεων, «φιγουράρουν» οι φορείς που διεκπεραιώνουν εκθέσεις, όπως η ΔΕΘ και η HELEXPO.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις θα συντελεστούν σε δύο «κύματα»: Το πρώτο θα στηριχτεί στη τη λίστα την οποία είχε καταρτίσει ο Θόδωρος Πάγκαλος, την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Το δεύτερο – και μεγαλύτερο, ως προς τον αριθμό των οργανισμών- «κύμα», προβλέπεται να... «ξεσπάσει» μέχρι το τέλος Αυγούστου. Αυτή τουλάχιστον είναι η κυβερνητική φιλοδοξία, ως προς τους ρυθμούς και την προθεσμία μέσα στην οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο κατάλογος του κ. Πάγκαλου συμπεριλαμβάνει 75 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και 11 της κατηγορίας των «μεγάλων».

Πρόκειται για την ΕΡΤ ΑΕ, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) και το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Προβλεπόταν επίσης συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ, της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ». Επίσης, διακοπή λειτουργίας του ΕΟΜΜΕΧ, με ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Κατάργηση ή συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών(ΙΓΜΕ) με άλλα ερευνητικά κέντρα (ΔΗΜΗΤΡΑ και ΟΠΕΓΕΠ).

Η λίστα Πάγκαλου συντάχθηκε, αλλά... μπήκε στο συρτάρι. Τώρα αναγκαστικά επανέρχεται στο προσκήνιο.