Υπουργός Οικονομικών: Είδος υπό εξαφάνιση!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός, ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν υπάρχει στα κοινοβουλευτικά έδρανα ούτε ένας βουλευτής που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών, με εξαίρεση τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος όμως εξελέγη ως αρχηγός κόμματος.  Ο τελευταίος που είχε απομείνει, ήταν ο κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος κατόρθωσε να εκλεγεί τελευταίος στην Β’ Αθήνας στις εκλογές της 6ης Μαϊου, αλλά έχασε την έδρα του από την .......
αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη περιφέρεια.

Είναι τυχαίο; Ασφαλώς όχι.


Το αξίωμα του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι η μοναδική «ηλεκτρική καρέκλα» σε μια κυβέρνηση. Το ίδιο «ηλεκτρική» είναι και η καρέκλα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, αλλά έχουν κατορθώσει αρκετοί από τους διατελέσαντες υπουργούς να επιβιώσουν (Πολύδωρας, Παυλόπουλος, Μαρκογιαννάκης, Χρυσοχοϊδης) έστω κι αν δεν κατόρθωσε να επιβιώσει το δίδυμο Παπουτσή –Οθωνα της τελευταίας διετίας.


Αλλά το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, είναι, όπως αποδεικνύεται, το πιο μισητό στους πολίτες. Διότι χρόνια τώρα, όσοι χρημάτισαν υπουργοί, ακολουθούν την ίδια άδικη συνταγή, φορολογώντας τους συνεπείς κι αφήνοντας ανενόχλητους τους φοροφυγάδες και τους παρανομούντες.


Ιδίως με τα φορολογικά μέτρα της τελευταίας επταετίας, όλο το βάρος των δημοσίων εσόδων φορτώθηκε στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων, που ούτε εισοδήματα μπορούν να αποκρύψουν, ούτε την υπέρμετρη φορολογία να αποφύγουν.


Υψηλός φόρος εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, έμμεσοι φόροι, αποτελούν την μόνιμη συνταγή των υπουργών οικονομικών, για να καλύψουν την αδυναμία του υπουργείου τους να αξιοποιήσει τις άλλες πηγές εσόδων.


Κι όταν ερχόταν η ώρα των εκλογών, οι πολίτες ξεσπούσαν. Πρώτα στον υπουργό και στην συνέχεια και στο κόμμα του.

Η μικρή αυτή ιστορία, ας γίνει δίδαγμα για την νέα κυβέρνηση και για τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Ας αντιληφθούν επιτέλους, ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού α όριά τους. Μπορεί η φωνή τους να μην είναι δυνατή, όταν επιβάλλονται νέα οικονομικά μέτρα, αλλά η οργή τους εκφράζεται εκκωφαντικά στην κάλπη…

ΒΗΜΑ