Τέλος στο πυρηνικό της σχέδιο

Η Μιανμάρ εγκατέλειψε την έρευνα που πραγματοποιούσε με σκοπό να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία ουδέποτε προχώρησε, ενώ υπαναχώρησε από τις στενές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις που διατηρούσε με τη Βόρεια Κορέα, είπε χθες ο υπουργός Άμυνας της χώρας σε μια διεθνή σύνοδο για θέματα ασφάλειας στη Σιγκαπούρη.....


Πριν από δύο χρόνια, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μιανμάρ είχε αποκτήσει τεχνολογία που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου από τη Βόρεια Κορέα, όπως και εξοπλισμό για να αποκτήσει ένα οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τα δημοσιεύματα βασίζονταν σε συνεντεύξεις με έναν ταγματάρχη του στρατού ο οποίος είχε αυτομολήσει παίρνοντας μαζί του έγγραφα που τεκμηρίωναν, όπως είχε πει, τις προσπάθειες του στρατιωτικού καθεστώτος να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Έχουμε ήδη πει ξεκάθαρα ότι δεν θέλαμε όπλα, ήταν απλώς μια έρευνα που κάναμε, στο παρελθόν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Μιανμάρ, ο αντιστράτηγος Χλα Μιν, σε τοποθέτησή του στον λεγόμενο Διάλογο Σάνγκρι-Λα, μια ετήσια σύνοδο για ζητήματα ασφάλειας που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη. Συμμετέχοντες χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του αξιοσημείωτα ειλικρινή, κάτι που αντανακλά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Μιανμάρ από πέρυσι. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έπεισαν την Δύση να άρει μέρος των κυρώσεων που επέβαλε στο στρατιωτικό καθεστώς.