Η κρίση στην Ευρωζώνη κυριαρχεί στη G8

Με το δείπνο που παρέθεσε στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ G8 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Καμπ Ντέιβιντ, άρχισαν οι εργασίες της συνόδου του G8 που αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση χρέους στην Ευρώπη.
Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τους προσκεκλημένους του ξεκινώντας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Ο νέος Γάλλος.........
πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ο τελευταίος ηγέτης ο οποίος εισήλθε στην προεδρική εξοχική κατοικία, περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Ουάσιγκτον.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στο δείπνο εργασίας συζήτησαν για το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.
«Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»
Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο του G8 έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ , όπως διεφάνη από τις δηλώσεις που έκαναν πριν από την έναρξη της συνόδου.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, υπογράμμισαν ότι επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και διαβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την σταθεροποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης.
«Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους από το Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ πριν από την έναρξη του δείπνου εργασίας με τους ηγέτες των κρατών-μελών του G8.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για το Εμπόριο Κάρελ ντε Χουχτ ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «δουλεύουμε για το σχέδιο Α-το σχέδιο Α είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις των δύο αρχηγών όσον αφορά στην ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η σύνοδος του G8 θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τρόπους προαγωγής της ανάπτυξης παράλληλα με τις μειώσεις δαπανών στην Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε, από την Ουάσιγκτον, τους Έλληνες να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. «Πρέπει να πάρουν μια απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters