«Νέα γραμμή» θέλει ο Ολάντ, πάγια η γραμμή του «όχι» για τη Γερμανία

Μια «νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη», με κύριο σκοπό «την ανάπτυξη», επιδιώκει για, σύμφωνα με δηλώσεις του, ο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων στη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά αύριο.

Το Βερολίνο, όμως, επιμένει στην πάγια θέση του ότι τα ευρωομόλογα δεν θα επιλύσουν την κρίση χρέους....
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Γκέοργκ Στράιτερ, είπε ότι «η θέση της χώρας δεν έχει μεταβληθεί». Ενώ ο Πάτρικ Ντέρινγκ, γενικός γραμματέας του κόμματος. των Ελεύθερων Δημοκρατών, ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, είπε ότι «το κοινό χρέος και το κοινό επίπεδο επιτοκίων θα έβλαπταν» μάλλον παρά θα βοηθούσαν, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η Μέρκελ δεν θα υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται να εκδοθούν ευρωομόλογα.

Ο Ολάντ απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στα ευρωομόλογα στο Σικάγο, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο του NATO, λέγοντας ότι δεν ετοιμάζεται για «μια σύγκρουση» στη αυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Το να δοθεί μια νέα κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι «ο πιο σημαντικός φάκελος» της κυβέρνησής του, είπε ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι θέλει «οι Ευρωπαίοι να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την πολύ όμορφη ιδέα του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ταχθεί υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. «Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε κάνει αρκετά για να επιλύσουμε αποφασιστικά την κρίση», είπε στο Σικάγο. Η σημασία της έκδοσης κοινών ομολόγων υποβαθμίστηκε πάντως από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, η χώρα του οποίου υφίσταται έντονες πιέσεις από τις αγορές. Ο Ραχόι είπε στο περιθώριο της συνόδου του NATO ότι τα ευρωομόλογα θα απαιτούσαν «διάλογο και χρόνο», την ώρα που απαιτείται ταχεία ανάληψη δράσης. «Αυτή τη στιγμή, ο βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη στην ΕΕ είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα. . . και ένα σαφές, αυστηρό και πειστικό μήνυμα για το ευρώ», δήλωσε.

Ο Ραχόι θα συζητήσει για την κρίση στην ευρωζώνη με τον Μέρκελ και τον Ολάντ σε μια συνάντηση που θα φιλοξενήσει ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον Ιούνιο.