ΕΥΦΡΑΔΕΙΑ ΛΟΓΟΥ

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τραγικά δύσκολη θέση καθώς καλείται να αντιμετωπίσει μια αμείλικτη πραγματικότητα στις επερχόμενες εκλογές.
Η πρόκληση για τον Βενιζέλο είναι η αποκατάσταση της καταρράκωσης του κύρους του ιδίου, των συνεργατών του, των στελεχών του αλλά και του ίδιου του κόμματος που ανέλαβε να διοικήσει.
Ο ίδιος έχει αναλάβει το βαρύ αλλά και αδύνατο καθήκον, να ξαναφέρει την αυτοδυναμία της...........
εξουσία στο κόμμα του, πλην όμως η μέχρι τώρα θητεία του δεν εγγυάται τέτοια πιθανότητα.
Και είναι φυσικό, για ένα άνθρωπο που ποτέ στη ζωή του δεν είπε αλήθεια και που τις συνέπειες των ψευδολογιών του τις ζει ο κάθε έλληνας στο πετσί του και θα τις υποφέρει για πολλά χρόνια ακόμα.
Ο προηγούμενος αρχηγός του περί ου ο λόγος κόμματος έκλεψε τους ψήφους του λαού με το τερατώδες ψέμα ότι «λεφτά υπάρχουν».
Ο σημερινός διάδοχος του υπόσχεται ότι θα ρίξει στην αγορά «ζεστό χρήμα» μέσω των τραπεζών. Δηλαδή μια από τα ίδια.
Νομίζει ότι αξιοποιώντας το «χάρισμα» της ευφράδειας που διαθέτει, θα  μπορέσει να ξεγελάσει για μια ακόμα φορά τους πολίτες για να ξανακλέψει την ψήφο τους και να αναρριχηθεί και πάλι στην εξουσία.
Μπορεί η ευφράδεια του να εντυπωσίασε τον αρχικό αρχηγό του τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου και να του εμπιστεύθηκε την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τις περιόδους 1993-1994 και 1994-1995, μπορεί να εντυπωσίασε ακόμα και με τις ικανότητές του να αναγορευθεί Διδάκτορας στο ΑΠΘ σε ηλικία μόλις 23 ετών και καθηγητή σε ηλικία 27 ετών, όμως αυτή η προϋπηρεσία δεν εγγυάται ότι έχει τις ικανότητες να αναλάβει και την διακυβέρνηση  της χώρας μετά μάλιστα από το αποτυχημένο πρόσφατο «δοκιμαστικό» των δύο χρόνων που τράβηξε.
Η ευφράδεια μπορεί να είναι η άνεση να μπορεί να εκφράζεται και να χειρίζεται τον λόγο όμως σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται και κυβερνητική ικανότητα.
Μπορεί να τον βοηθά στη δημαγωγία, που όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν η δημαγωγία είναι η ικανότητα να επενδύεις τις μικρότερες ιδέες με τα πιο παχιά λόγια και αυτό κάνει μέρες τώρα ο Βενιζέλος για να μας πείσει και να μας παραπλανήσει. Δεν έχει καταλάβει φαίνεται πως οι πληγές που μας έχει ανοίξει είναι ακόμα νωπές και χέουν.
Δεν έχει καταλάβει ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων, οι απολύσεις εργαζομένων, η συνεχιζόμενη ύφεση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Δεν έχει καταλάβει ότι οι συνάνθρωποι μας που βολοδέρνουν κάθε βράδυ στους δρόμους της Αθήνας άστεγοι, άσιτοι, άπλυτοι, θύματα της ανάλγητης και ανίκανης πολιτικής του κόμματός του, ενώ κατά τα άλλα πρόβαλλαν στα κανάλια τις ανέσεις που προσφέρουν οι «χώροι φιλοξενίας» ακόμα και παραβατικών λαθρομεταναστών με κουκέτες, τραπεζαρίες, φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανέσεις που δεν δικαιούνται οι προαναφερθέντες συνάνθρωποί μας και ας πλήρωναν επί χρόνια τις υποχρεώσεις και τις εισφορές τους.
Δεν έχει συνειδητοποιήσει προφανώς ο νέος αρχηγός ότι  οι χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που έβαλαν τέλος στη ζωή τους μη αντέχοντας τον εξευτελισμό τους να μετατρέπονται μέσα σε μια νύχτα από νοικοκύρηδες σε περιθωριακούς, είναι ψυχές που χάθηκαν άδικα, που άφησαν πίσω τους ανείπωτο πόνο σε συγγενείς και φίλους, που καμιά ενέργεια πολιτικού δεν μπορεί να επαναφέρει.
Κύριε Βενιζέλο, με τις εμπειρίες που διαθέτεις σίγουρα θα γνωρίζεις ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια όπως έλεγε και η γιαγιά μου.
Έτσι μη περιμένεις να σε πιστέψουμε όσα και ότι να λες. Δεν πείθεις.
Θυμάσαι τότε που μας διαβεβαίωνες ότι το «χαράτσι» δεν θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ  διότι είναι αντισυνταγματικό;;
Και το έλεγε ποιος;; Ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Εσύ.
Και ήρθαν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι μέσα.
Τώρα γιατί να σε πιστέψουμε;; Επειδή ζήτησες συγνώμη;; Ασφαλώς θα γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι από τότε που βρέθηκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο.
Αναφέρεσαι ότι δεν θα κάνετε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και ότι θα διαφυλάξετε τα χαμηλά εισοδήματα. Όμως δεν διευκρινίζεις ποια κατά την άποψη σου θεωρείς «χαμηλά εισοδήματα». Ποιο είναι το πλαφόν του «χαμηλού»;; τα 500 ευρώ, τα 400, τα 300, τα 200, τα 100;; Αυτά είναι ύπουλα προεκλογικά κόλπα που μπορείς να τα θεωρείς δόλωμα, όμως τα ψάρια δεν τσιμπάνε.
Μια κινέζικη παροιμία λέει ότι εάν πήρες λάθος δρόμο, μπορείς να επιστρέψεις. Εάν είπες λάθος λέξη δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Και εσύ έχει πει πολλές λάθος λέξεις. Προτάσεις ολόκληρες.
Το κόμμα σου με ψέματα ανδρώθηκε σε πολύ σύντομο χρόνο θυμάσαι;; «αλλαγή εδώ και τώρα» λέγατε τότε, και σε άλλο τόσο σύντομο, μόλις δύο χρόνια σας πήρε για να το καταρρεύσετε. Καιρός ήταν.
Υ.Γ. Διάβασα το βιογραφικό σου. Αλήθεια, ενώ αναφέρεται ότι «Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος που άρχισε το 1996 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2001. Εισηγήθηκε νομοθετικό έργο στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, της δικαιοσύνης, της ενέργειας, του πολιτισμού κ.ά. Με εισήγησή του ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων νόμοι για τα μέσα ενημέρωσης, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», δεν αναφέρεται πουθενά ο σπουδαιότερος άθλος σου, η έμπνευση και ενσωμάτωση στο Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 86) του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το τερατούργημα που είναι η αφορμή, η αιτία, το δέλεαρ των τεραστίων σκανδάλων που έχουν μολύνει την όζουσα πολιτική ζωή του τόπου. Απλή παράλειψη ή μήπως κάτι άλλο;;;
Μετά από όλα αυτά δεν είναι εύλογο να αναρωτιέμαι: Γιατί να σε ψηφίσω;;;;