Η Αυγδαλέζα αιτία πολέμου ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ - ΒΟΡΙΔΗ

Συνεχίστηκε και χθες η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υπουργού Υποδομών, Μάκη Βορίδη ύστερα από τις δηλώσεις του δεύτερου ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση μεταναστών στους οικίσκους των σεισμόπληκτων στην Αμυγδαλέζα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με την απόφασή του για τον χρόνο και τον.......
τόπο λειτουργίας του πρώτου κέντρου φιλοξενίας μεταναστών. Χθες μάλιστα δήλωσε: «Ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωράει κανονικά και το πρώτο Κέντρο θα λειτουργήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί».
Αλλωστε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες εξασφάλισε την έγκριση επιπλέον κονδυλίων για το πρώτο κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, αλλά και την αγορά νέων προκατασκευασμένων οικίσκων.
Το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα προκαλεί ρήξη ανάμεσα σε Βορίδη και Χρυσοχοΐδη λίγες ημέρες πριν απο τις εκλογές
Με επιστολή της, η Κομισιόν -και σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιήσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με την αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ- ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του πρώτου κέντρου κλειστής φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα, ενώ θετικά τοποθετείται και «για τη χρηματοδότηση τόσο της αγοράς ειδικά εξοπλισμένων προκατασκευασμένων οικίσκων όσο και της ανακαίνισης των ήδη υφιστάμενων 200 κτιρίων, καθώς επίσης και τις λειτουργικές δαπάνες του κέντρου», όπως σημειώνεται στην επιστολή.

Το ποσό της επιπλέον χρηματοδότησης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ούτε τι τελικά θα γίνει με τα 200 «επίμαχα» κοντέινερ. Ωστόσο, οι προτεραιότητες της ΕΕ είναι σαφείς.
Αμετακίνητος όμως εμφανίζεται και ο κ. Βορίδης, ο οποίος μάλιστα χθες υποστήριξε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, τον παρέκαμψαν και συνεννοήθηκαν μεταξύ τους για το ζήτημα.
Επιστολή Βορίδη
Σε χθεσινή επιστολή του μάλιστα προς τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον ενημερώνει ότι δεν συναινεί στην αιτούμενη χρήση των οικίσκων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Βασικό επιχείρημα του κ. Βορίδη είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός λυόμενων οικίσκων προκειμένου η πολιτεία να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη θεομηνία.
Ο κ. Βορίδης μάλιστα εμφανίστηκε αποφασισμένος, όχι μόνο να μην επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των κοντέινερ, αλλά και να τα απομακρύνει από τη συγκεκριμένη θέση διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ήδη έτοιμο κονδύλι ύψους 173.000 ευρώ γι΄ αυτόν τον σκοπό.
Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης σημείωσε χθες ότι η δημιουργία των συγκεκριμένων κέντρων αποτελεί απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι το ζήτημα εντάσσεται στο πεδίο ευθύνης του και είχε ενημερώσει και με σχετικό έγγραφο τον υπουργό Υποδομών. Ο κ. Μαγκριώτης είχε συναινέσει στη χρήση των οικίσκων με την προϋπόθεση να δοθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης 6 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντικατασταθούν με καινούργιους.
Ωστόσο μέχρι χθες δεν έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο Ανάπτυξης.