«Volvo Ocean Race»: δαμάζοντας τα κύματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο μεγαλύτερος και μακράν δυσκολότερος αγώνας αντοχής με ιστιοπλοϊκά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, ο περίφημος «Volvo Ocean Race».

Έξι σκάφη, με 11μελές πλήρωμα το καθένα, σκάφη κατασκευασμένα με τα πιο προηγμένα υλικά και με κόστος που υπερβαίνει τις πολλές δεκάδες …
εκατομμύρια ευρώ (!), αγωνίζονται σε έναν αγώνα που λαμβάνει χώρα στον αφηνιασμένο ωκεανό μεταξύ Κίνας και Νέας Ζηλανδίας.

Η σημασία του αγώνα είναι τέτοια που σε αυτόν λαμβάνουν μέρος μόνον οι πλέον έμπειροι ιστιοπλόοι (και με αμοιβές πολλών δεκάδων χιλιάδων δολαρίων έκαστος, χώρια των εξωπραγματικών αμοιβών των σκίπερ κάθε σκάφους), ενώ οι χορηγοί διαγωνίζονται για το ποιος θα καλύψει τα έξοδα κάθε συμμετοχής, λόγω ακριβώς της προβολής που δίνεται σε αυτόν τον αγώνα, προβολής ανάλογης αυτής των αγώνων της Φόρμουλα 1.

Μάλιστα ακόμα και οι κατά τόπους αρχές στα λιμάνια απ’ όπου περνάνε τα σκάφη κατά τη διάρκεια του αγώνα δίνουν απίστευτα ποσά για την προβολή τους, με πιο ενδεικτικά τα παραδείγματα του Αμπού Ντάμπι όπου κατασκευάστηκε φέτος νέα μαρίνα προκειμένου να ελλιμενιστούν τα σκάφη, ενώ στην Κίνα το υπουργείο Τουρισμού πλήρωσε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να φιλοξενήσει την εκκίνηση του αγώνα!

Στην παρούσα φάση κι ενώ ήδη τα σκάφη έχουν μπει στο τέταρτο σκέλος του αγώνα, το γαλλικό σκάφος Groupama προηγείται με μια διαφορά περίπου 70 ναυτικών μιλίων από το δεύτερο PUMA και 225 ναυτικών μιλίων από το τρίτο, το ισπανικό σκάφος Team Telefónica.