Με γειά το «κούρεμα» -Τεράστια ανάσα για το χρέος

Ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τελικά, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, καθιστώντας την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τη μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία.
H εθελοντική συμμετοχή ανήλθε στο 85,8% και, μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 95,7%....


Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, από τα περίπου 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε προσφορές για την ανταλλαγή τίτλων αξίας περίπου 152 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 85,8% της ανεξόφλητης ονομαστικής αξίας των ομολόγων αυτών.
Η Ελληνική Δημοκρατία έλαβε ακόμη προσφορές για την ανταλλαγή ομολόγων και την τροποποίηση των όρων των υφιστάμενων τίτλων από επενδυτές κατόχους ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 69% του ποσού των ελληνικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί βάσει ξένου δικαίου.
Εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS), το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν θα ανέλθει σε περίπου 197 δισ. ευρώ ή στο 95,7% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών που αφορούσε η δημόσια προσφορά.

«Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για ιστορική στιγμή που «μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», έκανε λόγο μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, ενώ θετικές έως ενθουσιώδεις ήταν οι αντιδράσεις διεθνών αξιωματούχων
Στη μία ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου και το απόγευμα θα συνεδριάσει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο.

Στις τρεις συνεδριάζει ο διεθνής τραπεζικός οργανισμός ανταλλαγής και παραγώγων για να κρίνει αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός, ενώ το απόγευμα θα γίνει η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου και θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης.