Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατιας,

 Του Πέτρου Τρουπιώτη

Κύριε Πρόεδρε,
 Σας έβλεπα το μεσημέρι της Κυριακής 25ης Μαρτίου, να  κάνετε δηλώσεις αμέσως μετά την παρέλαση και ομολογώ ότι εξεπλάγην  γενικότερα από την λογική των λόγων σας αλλά και ιδιαίτερα από την αναφορά σας στην Ευρώπη.

   Κύριε Πρόεδρε,
«Η Ελλάδα δεν αξίζει αυτής της ευρωπαϊκής συμπεριφοράς», ήταν η φράση σας αν δεν κάνω λάθος. Μια φράση που είναι σαφές ότι  δημιουργεί το κλίμα  πως κάποιοι άλλοι φταίνε γι αυτά που εμείς παθαίνουμε.
 Αλλά δυστυχώς, το σύνολο σχεδόν της δήλωσης σας βρίσκεται στο ίδιο κλίμα. Στο ότι οι έλληνες είμαστε κάτι ξεχωριστό και ........
γι αυτό πρέπει να μας αντιμετωπίζουν οπλή με αλλά κριτήρια.

 Κύριε Πρόεδρε,
Αυτή η αντίληψη είναι δυστυχώς που οδήγησε την χώρα στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση και την κοινωνία να βιώνει την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η λογική πως κάποιοι άλλοι φταίνε και όχι εμείς. Μια λογική που καλλιεργήθηκε εδώ και δεκαετίες εντέχνως και με συγκεκριμένο σύστημα, από τις πολιτικές ηγεσίες. Πολιτικές ηγεσίες των οποίων , αν δεν κάνω λάθος, υπήρξατε κορυφαίο και επιφανές μέλος.

Κύριε Πρόεδρε,
 Για να  μπορέσει να διορθωθεί κάτι, πρέπει πρώτα να κατανοηθεί πιο είναι το πρόβλημα . Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στην λύση του.
 Έτσι λοιπόν , θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιο ήταν το πρόβλημα της χώρας. Και το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι οι άλλοι, οι κακοί ξένοι κάθε είδους. Δεν φταίει η Ευρώπη, η τρόικα, οι Αμερικανοί και όποιοι άλλοι για τα προβλήματα μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που φταίμε. Με την συμπεριφορά μας.
 Και πρώτοι βεβαία όσοι διοίκησαν αυτήν την χώρα και για δικούς τους λόγους , εκλογικούς και άλλους, οδήγησαν τους πολίτες σε αυτή την λογική.
 Την λογική της ήσσονος προσπαθείας, την λογική πως όλοι μπορούμε να τα έχουμε όλα , ανεξαρτήτως προσπάθειας και αποτελέσματος.

  Κύριε Πρόεδρε,
Για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο , θα πρέπει να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και τις ευθύνες που έχουμε εμείς γι αυτό.
 Και εσείς , κύριε Πρόεδρε, ως μετέχων στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα για δεκαετίες στον σκληρό ηγετικό πυρήνα του, έχετε τις ευθύνες σας.
 Οφείλετε λοιπόν πρώτα να κάνετε δημόσια την αυτοκριτική σας, να παραδεχτείτε τα λάθη που έκαναν οι κυβερνήσεις στις οποίες μετείχατε και καλλιέργησαν ένα κλίμα ευδαιμονίας χωρίς κόπο στον λαό, να δέχεται ότι τουλάχιστον ως πολιτικό σύστημα ολιγωρήσατε στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, αν δεν την αφήσατε να ανδρωθεί για συγκεκριμένους λόγους.

  Κύριε Πρόεδρε,
 Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτό τον λαό να ξεπεράσει τα προβλήματα του, αυτή την κοινωνία να ξεφύγει από την πορεία προς την διάλυση, δεν πρέπει να καλλιεργείτε με τον τρόπο σας αυτή την λογική του για όλα (ή έστω για κάποια) φταίνε οι ξένοι.
 Οφείλετε  να μιλήσετε καθαρά και ξάστερα στους πολίτες έτσι ώστε και αυτοί να μπορέσουν να εμπιστευτούν την πολιτική εξουσία. Και παράλληλα να ελπίσουν ότι μπορεί να υπάρξει «φως στην άκρη του τούνελ».

 Κύριε Πρόεδρε,
 Μιλήστε λοιπόν καθαρά, πείτε τι κάνατε ως πολιτικό σύστημα , παραδεχτείτε ευθέως τα λάθη σας κάντε την αυτοκριτική σας και πείτε αλήθειες στον πολίτη.
 Ότι για να ξεφύγουμε από την σημερινή κατάσταση χρειάζεται δουλειά, πόνος , κόπος και προσπάθεια. Πείτε του ότι όπως δεν φταίνε κάποιοι άλλοι που φτάσαμε εδώ έτσι και κάποιοι άλλοι δεν θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση αν δεν «πονέσουμε» οι ίδιοι.

 Όλα τα αλλά , κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς δεν βοηθούν τους πολίτες και την χώρα…

Του Πέτρου Τρουπιώτη
 ptroupiotis@yahoo.gr