Οι νέοι Ισπανοί εγκαταλείπουν τη χώρα τους

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο: Η κρίση και η ανεργία έχει οδηγήσει χιλιάδες Ισπανούς, ιδίως νέους, να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, σε αναζήτηση μια καλύτερης ζωής.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά: Από το τέλος του 2008, την αρχή της κρίσης, 300.000 νέοι, οι περισσότεροι πτυχιούχοι, εγκατέλειψαν την Ισπανία αναζητώντας δουλειά. Πολλοί κατευθύνθηκαν προς τις πρώην αποικίες στη Λατινική Αμερική, άλλοι προς ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ άλλοι προς τις ΗΠΑ ή την Ασία...


Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το 2011, για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, αυτοί που μετανάστευσαν από την Ισπανία προς χώρες του εξωτερικού ήταν περισσότεροι απ' αυτούς που μετανάστευσαν από χώρες του εξωτερικού προς την Ισπανία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 62% των περίπου πέντε εκατομμυρίων Ισπανών που είναι σήμερα χωρίς δουλειά είναι διατεθειμένοι να φύγουν από τη χώρα τους για να βρουν απασχόληση.

Το φαινόμενο ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές, καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, συγχρόνως συνοδεύεται από «φυγή εγκεφάλων», δηλαδή ανθρώπων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους στην βελτίωση των συνθηκών στην πατρίδα.