Ταμεία…συλημένα

 Γράφει ο Θανάσης Νικολαίδης

ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ η μαγική λέξη «υπεσυνταγογράφηση» κι έπεσε κεραυνός. «Δεν ευθυνόμαστε εμείς» (Λουράντος), «δεν ξέρουν, δεν είδαν και δεν άκουσαν» οι παράπλευροί γιατροί-συνδικαλιστές, δεν κάνουν πίσω κάποιοι γιατροί και συνταγογραφούν με...πάθος. Κάτι ακούστηκε για ηλεκτρονικό έλεγχο και χρήση κομπιούτερ, στο ιατρείο. Οι έντιμοι συμμορφώθηκαν και ανταποκρίθηκαν. Οι άλλοι καμώθηκαν πως δεν ξέρουν από…κομπιούτερ, απαίτησαν σεμινάρια(!) κι ύστερα πήγαν σπίτι τους για να…πλακώσουν το λάπτοπ «για προχωρημένους».

ΔΕΝ σπάει το κύκλωμα με αφορισμούς, το.........
πρόβλημα δεν λύνεται με παρακάλια. Μόνο με μια κάμερα κρυφή και μια παγίδευση του τηλεφώνου του πιάνεις τον «ποντικό» στη φάκα. Τον «εκτελείς» δημόσια, αφού του πάρεις πίσω τα λεφτά της…προδοσίας (του Ιπποκράτη) και πριν τα πάει στην Ελβετία.
ΚΑΙ, βέβαια, τα ξέρουν όλοι και τους ξέρουν. Τους λίγους που λερώνουν τους πολλούς κι όλοι φαντάζουν λευκοί και καθαροί μέσα στην άσπρη μπλούζα. Κι ούτε το πρόβλημα είναι πώς τους…μαγκώνεις. Αν το’ θελε η Πολιτεία θα το’ κανε, ξαμολώντας τα λαγωνικά της. Αν «χτυπούσε» τρομοκράτης, θα έζωναν με χωροφύλακες την Αθήνα, μη φανεί πως είμαστε χώρα όπου ανθεί η τρομοκρατία. Τώρα που η ληστείες συντελούνται σε γραφεία όπου συνταγογραφούνται φάρμακα για…ψωριάρηδες με αναγραφόμενη τιμή 3.500 ευρώ(!), όλοι κοιμόμαστε τον ύπνο του διακαίου, με τα Ταμεία να βλέπουν εφιάλτες.
ΜΕ τη φωτοτυπία της ταυτότητάς σου για μια κάρτα κινητού και καλά κάνουν. Χωρίς επιτροπές ελέγχουν τα πανάκριβα φάρμακα και το σύστημα πάει κατά διαβόλου. Οι γιατροί του ΕΣΥ δυσαρεστημένοι, χωρίς κανένας τους να τα βροντάει για να ιδιωτεύσει. Οι φαρμακοποιοί απεργούν και οι συνδικαλιστές (τους) αγρίεψαν. Σαν να τους άρπαξες από μπροστά το πιάτο που το άδειαζαν με βουλιμία.  
ΣΤΗΣΕ αυτί, λοιπόν, και θα τ’ ακούσεις. Τους λίγους (είτε πολλούς-δεν κάνουμε στατιστική) της άσπρης μπλούζας που τηλεφωνούν στη γυναίκα τους «αν μπήκαν τα λεφτά στο λογαριασμό». Κι ύστερα; Τις φωτοτυπίες για παραστατικό στον φαρμακοποιό, τα ποσοστά στο χέρι και ο λογαριασμός στο άδειο Ταμείο, χωρίς το μυαλό να αδειάζει από…ιδέες.
ΣΤΗΝ Ευρώπη των «κουτόφραγκων» δεν πάει μια ασπιρίνη χαμένη. Στα νοσοκομεία τους δεν έχουν το χέρι απλωμένο, το φακελάκι είναι άγνωστη λέξη και οι Βλασταράκοι και Βαρνάβες δεν κελαηδάνε στα παράθυρα (μέχρι να…αλλάξει η κυβέρνηση και έρθει η δικιά τους).
Θανάσης Νικολαΐδης