Μεγάλη πολιτική κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς

Πρωτόγνωρη κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς, με παλαιούς και νέους σχηματισμούς να προετοιμάζονται για την...αφετηρία της εκλογικής μάχης.

Πρωτοφανής κινητικότητα, αντίστοιχη, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, με εκείνη που είχε παρατηρηθεί το πρώτο διάστημα της μεταπολίτευσης, καταγράφεται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, με την εμφάνιση και δράση οργανώσεων και κινήσεων που φιλοδοξούν να κερδίσουν χώρο και δύναμη, να εκφράσουν, ίσως, νέες ιδέες και προτάσεις για ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση της Αριστεράς και να συνεισφέρουν στην εθνική ανασυγκρότηση...


Η παρατηρούμενη κινητικότητα δεν είναι φυσικά άσχετη ούτε με την οικονομική κρίση, ούτε με την ταυτόχρονη κρίση του πολιτικού συστήματος και την αποσυσπείρωση που εμφανίζουν τα κόμματα εξουσίας, όπως, τουλάχιστον, καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Στον χώρο της κεντροαριστεράς ιδιαίτερα, μεγάλη επίδραση ασκεί η κρίση του ΠΑΣΟΚ, μια κρίση που θεωρείται από δυνάμεις της Αριστεράς μη αναστρέψιμη. Η εκτίμηση αυτή είναι ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν εμπλουτίσει τις πολιτικές τους τοποθετήσεις με νέες προγραμματικές θέσεις, για «λαϊκή εξουσία» μιλάει το ΚΚΕ και για «συνασπισμό εξουσίας» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται παράλληλα και στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όλοι συζητούν με όλους, συμφωνούν και διαφωνούν με πολιτικές και κατευθύνσεις, με ιδέες και προτάσεις. Κοινός παρανομαστής αυτής της πρωτόγνωρης κινητικότητας είναι η βεβαιότητα ότι και η Αριστερά χαρτογραφείται εκ νέου, με άγνωστη ωστόσο κατάληξη, δεδομένου ότι η πραγματική κατάσταση θα αποτυπωθεί στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς άρχισε να γίνεται αισθητή με την ψήφιση του Μνημονίου και την -συν τω χρόνω- αποσυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που συνοδεύθηκε και από τη μείωση του αριθμού των βουλευτών του, γεγονός που οδήγησε και το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνονται συνεχώς στην εκλογική βάση, καλώντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να συστρατευτούν κατά των κυβερνητικών πολιτικών.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εμφανίζεται με αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, στις περισσότερες ξεπερνά το 10%, κάτι που αν επαληθευθεί στην κάλπη, σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το τραύμα της διάσπασης του 1991 και θα φθάσει στα προ διάσπασης ποσοστά, ίσως και να τα ξεπεράσει, αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, το ΚΚΕ διατηρεί σταθερή την ιδεολογικοπολιτική του θέση για πλήρη και απόλυτη ανατροπή του υφιστάμενου πολιτικού συστήματος, απορρίπτοντας, έτσι, ενδιάμεσες πολιτικές και ελιγμούς που έμμεσα ή άμεσα θα οδηγούν στη συνεργασία ή τη συνύπαρξη με δυνάμεις που δεν έχουν ως σημείο αναφοράς τον σοσιαλισμό.

Με κεντρική στρατηγική την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, και με υψηλούς τόνους στην ανάγνωση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και όχι μόνο των συνεπειών και με αιχμηρές τοποθετήσεις και αναλύσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το ΚΚΕ διατηρεί αμείωτη την κριτική έναντι του ΣΥΝ για τη στάση του στις Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ. Όλα αυτά συνιστούν, σύμφωνα με τον Περισσό, αποδείξεις της δικαίωσης της πολιτικής του κόμματος. Επομένως, όπως διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία, συνεργασία ή συμμαχία με άλλες δυνάμεις που υιοθετούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Πέραν του ΚΚΕ, επικρατεί αναβρασμός, με κύρια δύναμη αναφοράς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και αρκετούς μήνες, ο ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως η βασική συνιστώσα που είναι ο ΣΥΝ, έχει εκπονήσει μια πολιτική συμμαχιών με στόχο να προσελκύσει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, να πραγματοποιήσει δηλαδή μια αμφίπλευρη διεύρυνση, με προφανή στόχο την ενίσχυσή του στις εκλογές και τη μετατροπή της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς από δύναμη καταγγελίας σε συνασπισμό εξουσίας.

Με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και συζητά με την νεοσύστατη «Ενωτική Κίνηση» τη μορφή και το περιεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας. Η «Ενωτική Κίνηση» που έκανε την εμφάνισή της πριν από μερικούς μήνες και απαρτίζεται από πολιτικούς και διανοουμένους (τον καθηγητή Ν. Κοτζιά, τον πρώην βουλευτή Π. Κουρουμπλή, τον συνταγματολόγο K. Χρυσόγονο, τον νομικό Π. Μηλιαράκη, τον στρατηγό ε.α. Νίκο Τόσκα, και άλλους) έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας που αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τις προηγούμενες μέρες, η Ενωτική Κίνηση έστειλε επιστολή σε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγους, ΔΗΜΑΡ για την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης και αναμένονται απαντήσεις.
Σε ενστάσεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συμμαχιών, ο κ. Τσίπρας απάντησε με ένα συντριπτικό υπέρ του ποσοστό από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ πριν από τις γιορτές, γεγονός που κατέδειξε και τη μεγάλη αποδοχή της πολιτικής συμμαχιών και την εμπιστοσύνη του κόμματος προς το πρόσωπό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με συνδικαλιστές, δημάρχους και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είτε οργανωμένα, είτε ατομικά, όμως, τονίζουν οι ίδιες πηγές, όλες οι συζητήσεις αξιολογούνται πολιτικά και ιδεολογικά, με γνώμονα την πραγματική βούληση να εργαστούν κάποιοι για την αλλαγή στη χώρα και όχι για τις εντυπώσεις.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει την άτυπη εκλογική του εκστρατεία με περιοδείες και εκδηλώσεις, στις οποίες δεν θα συμμετέχει μόνον ο κ. Τσίπρας, αλλά και στελέχη του κόμματος, όπως και συνεργαζόμενες προσωπικότητες. Παράλληλα ο πρώην βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης και η Επιτροπή Προγράμματος εργάζονται για την σύνταξη του προγράμματος, που δεν θα απέχει και πολύ από μια πρόταση διακυβέρνησης.

Η ΔΗΜΑΡ
Μεγάλη κινητικότητα επικρατεί και στη Δημοκρατική Αριστερά. Την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα. ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής συμμαχιών.

Βέβαιη θεωρείται η συνεργασία με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητο βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, ενώ απομένει να διευκρινιστεί η μορφή συνεργασίας με τον πρώην υφυπουργό Ν. Μπίστη και τον Β. Μεϊμάρογλου που εκδίδει το περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

Την προσεχή Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για να αποφασίσει τις θέσεις που θα πάρουν στα ψηφοδέλτια τα κεντρικά στελέχη του κόμματος, δηλαδή τα μέλη της ΕΕ και της Κεντρικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος θα είναι υποψήφιος σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο σεναριογράφος Γ. Κυρίτσης θα είναι υποψήφιος στα Τρίκαλα, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη η μορφή συνεργασίας με τους ηθοποιούς Στέλιο Μάινα, Γιώργο Αρμένη και άλλους. Εντός των ημερών θα συγκροτηθεί η Εκλογική Επιτροπή, γεγονός που θα θέσει το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, καθώς ο κ. Κουβέλης θεωρεί ανοιχτή την ημερομηνία των εκλογών.

Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καταγράφεται επίσης ρευστότητα. Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι συμπαγής και θα μείνει ως έχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό της οργάνωσης έχουν καταγραφεί διαφορετικές θέσεις, καθώς μία τάση θέλει να συνεχίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλη τάση επιθυμεί συνεργασία με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι οριστικό.

Στο Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, επικρατεί αβεβαιότητα. Το Μέτωπο πραγματοποιεί επαφές και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή στελεχών της ΚΟΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο ούτε αν θα υπάρξει ένα ενιαίο Μέτωπο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ούτε αν ο κ. Αλαβάνος θα είναι υποψήφιος βουλευτής.

Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έντονη δραστηριότητα του Μίκη Θεοδωράκη που εξήγγειλε τη δημιουργία νέου κινήματος, την ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. (Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση), που φιλοδοξεί να συσπειρώσει δυνάμεις της Αριστεράς σε ένα ενιαίο μέτωπο. Αν πετύχει ή όχι θα αποδειχθεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Μεγάλη πολιτική κινητικότητα στον χώρο της Αριστεράς http://24wro.blogspot.com/2012/01/blog-post_9653.html#ixzz1jFqTOgJQ