Ο Γιώργος στο Λονδίνο, στην Αθήνα συσκέπτονται μυστικά οι δελφίνοι

Τρία 24ωρα πριν από την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου (την Παρασκευή) με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να πραγματοποιεί ολιγοήμερες διακοπές στο Λονδίνο από όπου επιστρέφει αύριο εντείνονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και οι κινήσεις τακτικής για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την αρχική ήττα του στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας όταν η πλειοψηφία του οργάνου απέρριψε την πρότασή του για......

ολιγόμηνη δυαρχία, καθώς πολλοί εξέφραζαν τους φόβους ότι πρόκειται για κίνηση τακτικής με στόχο να κερδίσει χρόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο διαρροών που τον θέλουν να ανασκευάζει τις αρχικές του θέσεις και να σκέπτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δηλώσει εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.
Πάντως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει μέσα από προσωπικές συναντήσεις με κορυφαίους, πριν τη συνεδρίαση της Παρασκευής να ξεκαθαρίσει το τοπίο προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τόπος.
Η συζήτηση για ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα Παπανδρέου πυροδοτείται από τις συνεχείς δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείει, κάθε άλλο μάλιστα, αυτή την εξέλιξη ως πιθανή. Παράλληλα, και άλλες φήμες για υποψηφιότητα είτε της κυρίας Λούκα Κατσέλη, είτε του κ. Χάρη Καστανίδη, ακραιφνών Παπανδρεϊκών, συμπληρώνουν το παζλ των ενδεχόμενων κινήσεων της προεδρικής ομάδας του κόμματος.

Οι κορυφαίοι
Από την πλευρά των κορυφαίων (Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κ.ά) το αίτημα για καθαρές λύσεις χωρίς δυαρχίες και αστερίσκους παραμένει σε ισχύ, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής αν όμως η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος έως και τις εκλογές συνοδεύεται από μια ξεκάθαρη συμφωνία για το ποιος θα είναι το «πρώτο βιολί» του κόμματος. Ποιος δηλαδή θα εκπροσωπεί το κόμμα στις όποιες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Προστασία από... πολιτικές διώξεις
Η πλευρά Παπανδρέου δεν είναι αρχικά πρόθυμη στο να δηλώσει αυτοβούλως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι θα αποτελεί «διακοσμητική ηγεσία», αν και όπως λένε αρκετοί ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται εξαιρετικά για μια λύση η οποία θα του εγγυηθεί στήριξη για να εξασφαλίσει το... ακαταδίωκτο στο μέλλον από πολιτικές διώξεις της Νέας Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και όλες οι πλευρές προετοιμάζονται αρχικά για το Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής και στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββάτου.