Το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διάσπασης;

Σκηνικό σύγκρουσης διαμορφώνεται στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μετά τη χτεσινή «ντρίμπλα» του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος, υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση για εκλογή νέου προέδρου μετά τις εκλογές, διεμβόλισε την πλευρά των δελφίνων.

Στο χτεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, το κλίμα ήταν ψυχροπολεμικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε μια νέα πρόταση που δεν περιλαμβάνει πλέον δυαρχία, αλλά εκλογή νέου προέδρου από τη βάση όπως προβλέπει το καταστατικό, αμέσως μετά το PSI και σίγουρα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να τοποθέτησε το χρόνο της εκλογής νέου προέδρου για μέσα στον Μάρτιο...


Ουσιαστικά, με την πρότασή του αυτή ο Παπανδρέου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, και αποσπά έμμεσα τη συμφωνία κορυφαίων στελεχών του κόμματος (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, κλπ) που είχαν πρώτοι μιλήσει για ανάδειξη νέου προέδρου μετά το PSI.

Ταυτόχρονα, ο Παπανδρέου υποχρεώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πάρει μια δύσκολη απόφαση για το τι προτίθεται να κάνει: να μείνει υπουργός και να δώσει τη μάχη για να σωθεί η χώρα ή να παραιτηθεί και να κατέβει υποψήφιος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει διαμηνύσει ότι προτιμά η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει το συντομότερο δυνατό ώστε να μην μπει το κόμμα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, μια τέτοια εξέλιξη θα αδικούσε τον υπουργό Οικονομικών έναντι των συνυποψηφίων του, καθώς την ώρα που εκείνοι θα οργώνουν τη χώρα, ο ίδιος θα πρέπει να ασχολείται με το κρίσιμο χειρισμό του PSI.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι ο χρόνος που θα απομείνει στο νέο πρόεδρο από την εκλογή του μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα είναι ελάχιστος. Συνεργάτες του υποστηρίζουν, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προτείνει στον Παπανδρέου ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί μέσα στον Ιανουάριο, αλλά η πρόταση του δεν έγινε δεκτή. Γι' αυτό το λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται -όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr- να υποστηρίζει ότι αν περάσει η πρόταση Παπανδρέου δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν το Εθνικό Συμβούλιο, ότι η χτεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Τα μέλη του Συμβουλίου που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο δεν πήραν καν τον λόγο και αποχώρησαν εξοργισμένα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τοποθετηθούν στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιου. Ορισμένοι μάλιστα έλεγαν ότι «σήμερα αρχίζει η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ»...

Τι θα πει ο Βενιζέλος;

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, όλοι περιμένουν τη σημερινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Θα επιμείνει στην πρότασή του για εκλογή νέου προέδρου μέσα στον Ιανουάριο, κι αν ναι από ποιον θα υποστηριχθεί; Η' θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών ίσως δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος προκειμένου να επικεντρωθεί στο έργο του στο υπουργείο Οικονομικών. Δεδομένο πάντως είναι ότι κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχουν ζητήσει -τουλάχιστον μέχρι τώρα- εκλογή νέου προέδρου μετά το PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με στελέχη και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, για να συζητήσουν την πρόταση Παπανδρέου. Στη συνάντηση με το κ. Βενιζέλο παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Συλβάνα Ράπτη, Νίκος Αλαγιάννης, Βασίλης Γερανίδης, Γιάννης Δατσέρης και Νίκος Ανδρουλάκης.