Υφεση. Χρυσό στο Σουδάν , αργυρό η Ελλάδα


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ύφεση  το 2012 που θα αγγίξει το 8%. Όπως εκτιμούν χειρότερες επιδόσεις θα εμφανίσει μόνο η οικονομία του Σουδάν, μια χώρα που έχασε τα τρία τέταρτα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της, με την απόσχιση του Νότιου Σουδάν, τον Ιούλιο.

  Στον αντίποδα, τα πρωτεία της ανάπτυξης πάνε στη Λιβύη, της οποίας η οικονομία θα αναπτυχθεί λόγω της ανοικοδόμησης μετά τη πτώση του Καντάφι, ενώ........
ακολουθεί η Μογγολία.
"Μαύρο" 2012 και από την Goldman Sachs
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία σε έκθεσή της προβλέπει ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει στις αρχές του 2012 και οι πιέσεις των αγορών θα παραμείνουν έντονες.
Αναφέρει δε πως η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρείχε ανακούφιση, ωστόσο παραμένουν οι ίδιοι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη ήταν μέχρι σήμερα μικρότερη από την αναμενόμενη.
Για τις ΗΠΑ η Goldman Sachs αναμένει πως η οικονομία θα επιβραδύνει μετά την πρόσφατη επιτάχυνση της, αλλά θα αποφύγει την ύφεση.
ΔΝT: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν αυξηθεί
Αυξημένους κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη εντοπίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ζου Μιν μιλώντας στη Σιγκαπούρη προανήγγειλε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη το 2012 ενώ δεν απέκλεισε πως θα υπάρξει ύφεση.
"Παρατηρούμε μια εμφανή αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν περιοριστεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζου, ενώ προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί η επιδείνωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%.
Τέλος, τόνισε πως οι διακυμάνσεις στις αγορές θα συνεχιστούν και τη φετινή χρονιά, ενώ θεωρεί ότι η αυξημένη μεταβλητότητά τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.