Spiegel: Φτερά κάνουν οι καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες

Έλληνες αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς επειδή δεν έχουν δουλειά, αντιμετωπίζουν υψηλούς φόρους, ή φοβούνται μήπως η χώρα τους βγει από την ευρωζώνη όπως αναφέρει άρθρο του Spiegel.

«Αποσύροντας όμως τις καταθέσεις τους, αναγκάζουν τις τράπεζες να περιορίσουν τα δάνεια, επιδεινώνοντας έτσι την ύφεση» επισημαίνει ο συντάκτης.

«Στις αρχές του 2010, οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών άγγιζαν τα €238 δις. Έως τα τέλη του 2011, μειώθηκαν κατά €49 δις. Και η μείωση αυτή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Η επίθεση αυτή στις καταθέσεις οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα...
, και στη πολιτική αναστάτωση που προκάλεσε η εξαγγελία δημοψηφίσματος από πλευράς του Γ. Παπανδρέου».

Το περιοδικό μάλιστα τονίζει πως «Όσοι μπορούν, βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει πως το 1/5 των αποσυρθέντων χρημάτων έχει βγει έξω. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτή την αβεβαιότητα. Κάποιες μάλιστα προτείνουν στους πελάτες τους επενδύσεις στη Γερμανία, και στην Ελβετία. Στην αρχή, αυτοί που έβγαζαν τα λεφτά τους έξω, ήταν λίγοι, και τα ποσά μεγάλα. Τώρα, πολλοί μικροκαταθέτες κάνουν το ίδιο».