Άγριο «χέσιμο» των Financial Times στο ζεύγος Μερκοζί

«Πνέει τα μένεα» κατά του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ η έγκριτη οικονομική εφημερίδα χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς για τους ηγέτες του γαλλογερμανικό άξονα αναφέροντας πως είναι «τραμπούκοι» και πως «δαιμονοποίησαν την Ελλάδα».

Το άρθρο ξεκινά αναφέροντας «πως ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπόρεσε να συγκρατήσει ένα πικρό χαμόγελο, παρακολουθώντας την απόλυτη απομόνωση του Ντέιβιντ Κάμερον στον απόηχο του βέτο στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες».

«Η περιφρόνηση που λούστηκε ο κ. Κάμερον στον οποίο επιδεικτικά επιτέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προφανώς θα θύμισε στον κ. Παπανδρέου το σφυροκόπημα που...
είχε υποστεί ο ίδιος από την ευρωπαϊκή αδελφότητα στην σύνοδο στις Κάννες», συνεχίζει το δημοσίευμα το οποίο επικροτεί τη στάση του κ. Παπανδρέου σχετικά με το δημοψήφισμα.

Οι Βρετανοί όμως μπορούν να παρηγορηθούν γιατί «η Βρετανία εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να επιλέξει –ορθώς ή εσφαλμένα- να αντιταχθεί στον κανόνα των υπαγορεύσεων, ο οποίος δείχνει να έχει γίνει ο κανόνας στην ευρωζώνη όσο διογκώνεται η κρίση χρεών, παράλληλα με την διαρκώς αυξανόμενη απελπισία των ηγετών της».

Στη συνέχεια το άρθρο εστίασε στη «δικαιοσύνη του νικητή» που το δίδυμο Μερκοζί έχει επιβάλλει στην Ελλάδα, αναφέροντας την «τραγική» μοίρα των ελληνικών τραπεζών που βρέθηκαν εκτεθειμένες λόγω της δυστροπίας τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Βρυξελλών, που τελικά απέκλεισε την ελληνική κυβέρνηση και κατά συνέπεια τις τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.

«Η κατάληξη όλων αυτών θα είναι ένα έλλειμμα κεφαλαίων για όλες τις ελληνικές τράπεζες, που, αν δεν καλυφθεί με ειδικά μέτρα όπως άντληση κεφαλαίων και εκποιήσεις, πιθανότατα θα οδηγήσει σε, μεγαλύτερη ή μικρότερη, κρατικοποίηση. Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, για την πρόταση έκδοσης προνομιούχων μετοχών 1 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να αποφύγει να καταλήξει στα χέρια ενός απαξιωμένου δημοσίου τομέα. Μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να πει σε ποιο βαθμό η ΕΤΕ και οι άλλες τράπεζες, θα επιτύχουν».


Αξιοσέβαστη ψυχραιμία από τους Έλληνες καταθέτες

Παράλληλα, οι Financial Times αναφέρουν πως «οι Έλληνες καταθέτες έχουν επιδείξει έναν αξιοσέβαστο βαθμό ψυχραιμίας, καθώς κλιμακώνεται η κρίση. Αν και έχουν παρατηρηθεί αισθητές εκροές, δεν έχουν εκδηλωθεί μαζικές αναλήψεις όπως είχαν γίνει στην Northern Rock», ενώ τονίζει πως «η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να είναι εξαιρετικά εκνευριστική για τις διοικήσεις τους, για να μην πούμε για τους πελάτες, δεδομένου ότι η διολίσθησή τους στην οικονομική άβυσσο παρουσιάζει έναν τέλειο συγχρονισμό με την κακοδιαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης από τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση; Πρώτοι και σπουδαιότεροι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, απαντά η βρετανική οικονομική εφημερίδα κατηγορώντας τους δύο ηγέτες ότι «δαιμονοποίησαν την Ελλάδα σε απόλυτη αιτία της κρίσης, μετατρέποντας με μαθηματική ακρίβεια, αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα σχετικά μικρό και επιλύσιμο πρόβλημα, σε πρώτου βαθμού κρίση εμπιστοσύνης για όλο το ευρωπαϊκό έργο».

«Τραμπούκικες τακτικές»

«Αποτυγχάνοντας να επιλύσει το ελληνικό πρόβλημα στην αρχή του, σε συνδυασμό με τις τραμπούκικες τακτικές του, το δίδυμο Merkozy έχει οδηγήσει τους πολίτες των 27 μελών της Ε.Ε. σε ένα επίπεδο που δεν φαντάζονταν ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους, πριν 12 μήνες. Η απόρριψη από τον κ. Sarkozy του αιτήματος της Βρετανίας να επιλέξει μη συμμετοχή στην συνθήκη για το City του Λονδίνου, επειδή οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι είναι εν γένει υπεύθυνοι για την κρίση, είναι ένα ανησυχητικό σημάδι ότι αυτός και οι σύμμαχοί του δεν έχουν μάθει τίποτα καθώς σκουντουφλάνε από την μια σύνοδο στην άλλη. Θα ήταν μικρό το τίμημα που θα πλήρωναν για χάρη της ενότητας».

Έχοντας κατά νου «τη φούσκα της ευρωπαϊκής ηγεσίας που οδήγησαν σε πρόβλημα τις ελληνικές τράπεζες και βλέποντας τον αγώνα τους να αποφύγουν την κρατικοποίηση» πρέπει πίσω από την διαμάχη με τον κ. Κάμερον «να αναζητήσουμε την ουσία και το όραμα της συμφωνίας που πέτυχαν οι 26 στις Βρυξέλλες».

«Ίσως τότε μπορέσουμε να συγχωρέσουμε τον κ. Παπανδρέου που υπερασπίστηκε την δημοκρατία και δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κ. Cameron που υπερασπίστηκε τις τράπεζές του», καταλήγει το δημοσίευμα.