Κύπρος: «Οι Τούρκοι δεν χτύπησαν την πλατφόρμα»

Διέψευσε τις πληροφορίες για χτύπημα στην πλατφόρμα ο αναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Χριστοφίδης, ενώ δήλωσε πως είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις της Noble. Την ίδια ώρα η Ρωσία μέσω Gazprom θέλει να αυξήσει την επιρροή της στο νησί.

Σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα» ο κ. Χριστοφίδης αφού ανέφερε πως η ανακοίνωση της Noble Energy είναι θέμα ημερών, τόνισε τις μεγάλες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές που ανοίγονται για την Κύπρο. Ωστόσο ο αναπληρωτής Κυβερνητικό Εκπρόσωπος απέφυγε να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ποσότητα του κοιτάσματος θα είναι πάνω από 9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια...


Παράλληλα, ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε κατηγορηματικά πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα για αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή του οικοπέδου 12 καθώς και τα δημοσιεύματα εκείνα που θέλουν να υπήρξε και επίθεση με πυρά στην πλατφόρμα.

«Φλερτ» από την Gazprom

Την ίδια ώρα, ο ρωσσικός κολοσσός Gazprom, έχει βάλει στο μάτι τη μεγαλόνησο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Σημερινή», η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται μόνο να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της Κύπρου, αλλά, μέσω της Κύπρου, επιχειρεί να ασκήσει ρόλο στα ενεργειακά ζητήματα της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες η Gazprom παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει σε επενδυτικά ανοίγματα στο νησί, περιμένοντας τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες των κυπριακών ΜΜΕ, στελέχη της εταιρείας έρχονται συχνά στην Κύπρο και παρακολουθούν την κατάσταση σε σταθερά μόνιμη βάση, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τις εξελίξεις στην οικονομία.

Επιπρόσθετα, στα σχέδια των Ρώσων για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων περιλαμβάνεται και η απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου της χώρας μας.