Ο μυστικός πόλεμος και οι φωτιές για “αντίποινα” που έβαζαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα

Κάποιοι πάγωσαν με τις αποκαλύψεις, σχεδόν δυο δεκαετίες μετά, από τον πρώην πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ, άλλοι είπαν πως αυτή είναι η επιβεβαίωση του μυστικού πολέμου της περιόδου εκείνης.

Ο Α. Παπανδρέου ασθενής, η χώρα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, άλλαζε ηγεσία, κάποιοι λένε ότι οι αποκαλύψεις του Μ. Γιλμάζ μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την υπόγεια επίθεση που είχε εξαπολύσει το καθεστώς της Άγκυρας για μήνες και τελικά κορυφώθηκε στα Ίμια.

Τι είπε ο Μ. Γιλμάζ;

“Μέρος από τα μυστικά κονδύλια της γειτονικής χώρας είχαν διατεθεί, μεταξύ άλλων, και για πυρκαϊές στα ελληνικά δάση”...


Ως και ο Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας Birgun φάνηκε να αιφνιδιάζεται, δεν ρώτησε παρακάτω, όμως ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε μόνος του.

Χρήματα από τα μυστικά κονδύλια των Τούρκων είχαν δοθεί και για την απόπειρα πραξικοπήματος με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν, τα ελληνικά δάση δεν ήταν τα μόνα.

Αυτή η συνέντευξη μετά από άλλα δημοσιεύματα που έδιναν ακόμη και ονόματα πρακτόρων της ΜΙΤ που αναλάμβαναν την τοποθέτηση βομβών σε νησιά του Αιγαίου με μεγάλη τουριστική κίνηση, έρχονται για πολλούς να επιβεβαιώσουν τη φήμη ότι κάποια γεγονότα δεν ήταν τυχαία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας χαρακτήρισε μάλιστα “αντίποινα” τις πράξεις αυτές. Πολλοί θυμήθηκαν έτσι τις αντιδράσεις των Τούρκων για τη στάση πολλών Ελλήνων πολιτικών που διατηρούσαν σχέσεις με τους αντάρτες του PKK και έκαναν ακόμη και ταξίδια για να συναντήσουν τον Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Οι Τούρκοι τότε μιλούσαν ακόμη και για εκπαίδευση ανταρτών στην Ελλάδα.

Ωστόσο ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε άγνοια για τις λεπτομέρειες: “όλοι οι πρωθυπουργοί, στο τέλος της θητείας τους, ενημερώνουν τον νέο πρωθυπουργό σχετικά με το που και πως χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα κονδύλια. Και εγώ ενημέρωσα σχετικά, και οι προηγούμενοι από εμένα με είχαν ενημερώσει. Έτσι έκαναν ο Ερμπακάν, ο Ετσεβίτ και ο Ντεμιρέλ. Μόνο η κυρία Τσιλέρ δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες για την περίοδο της. Μάλιστα είχε πει πως “Αν το συνεχίσετε θα διαλύσω τον συνασπισμό”. Και εγώ είπα “ας τελειώσει”. Αυτό ήταν το τέλος”.
Παρ' όλα αυτά οι δηλώσεις άναψαν και νέες “φωτιές” η ελληνική πλευρά σήμερα και επίσημα θα ζητήσει εξηγήσεις.

Newsit.gr