Ο Γουλιμής και ο Πετσάλνικος

 Γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος

Εχει ξανασυμβεί: το 1895 ο Χαρίλαος Τρικούπης δεν εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου για λίγες ψήφους. Εξελέγη, όμως, ο Μιλτιάδης Γουλιμής, που ανήκε στο αντίπαλο κόμμα. Του Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Και τότε ο Τρικούπης είπε τη μνημειώδη φράση: «Ανθ' ημών ο Γουλιμής». Οχι για να χλευάσει τον Γουλιμή, που δεν ήταν καθόλου τυχαίο πρόσωπο. Αλλά για να εκφράσει την πικρία του προς τους συντοπίτες του, που τον «μαύρισαν». Ο Γουλιμής ωστόσο προσφέρθηκε να παραιτηθεί, για να γίνει επαναληπτική εκλογή και «να βγει» ο Τρικούπης. Αυτός δεν το δέχτηκε. Την ίδια χρονιά πέθανε στις Κάννες. Οπως πέθανε και ο Γουλιμής.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι διαπρεπής οικονομολόγος με διεθνή φήμη. Υπήρξε, ως γνωστόν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί οκτώ ολόκληρα χρόνια! Και στην Εσπερία δεν δίνουν γαλόνια για πλάκα. Ούτε με μέσον. Λογικά, θα έπρεπε να κληθεί - και να παρακληθεί - να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μας σ' αυτή την κρίσιμη και επικίνδυνη ώρα. Και εκλήθη, πράγματι, στην Αθήνα από τις ΗΠΑ. Αλλά δεν παρεκλήθη. Τον άφησαν να περιμένει επί τρεις μέρες, χωρίς να του κάνουν ούτε ένα τηλεφώνημα! Του τηλεφώνησαν την Τετάρτη το απόγευμα, όταν διαπίστωσαν ότι η μεταβατική κυβέρνηση οδηγείτο σε ναυάγιο!

Ηταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Ολα τα βλέμματα έπεφταν επάνω του, για να τα βγάλει πέρα με τον γόρδιο δεσμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου, όμως, έκανε και πάλι το... θαύμα του! Πρότεινε για πρωθυπουργό τον Φίλιππο Πετσάλνικο. Τον πρόεδρο της Βουλής, που είναι στενός φίλος του εδώ και δεκαετίες και ο........
ίδιος τον είχε διαλέξει για την προεδρία του Κοινοβουλίου. Επιπλέον, ήταν ένας από τους εισηγητές της λύσης του καταστροφικού δημοψηφίσματος!

Μόλις μαθεύτηκε η απόφαση Παπανδρέου υπήρξε αναστάτωση, όπως ήταν φυσικό. Και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία. Και στον Καρατζαφέρη. Και στα κόμματα της Ντόρας και του Κουβέλη. Ο μόνος που δεν ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει - όπως έκανε ο... Γουλιμής - ήταν ο Πετσάλνικος. Ο ουρανοκατέβατος πρωθυπουργός! Επειδή αυτό ήθελε ο αρχηγός του. Που με τον κολλητό του πρόεδρο της κυβέρνησης θα εξακολουθούσε να κυβερνά! Αυτή ήταν η διάχυτη εντύπωση.

Απίστευτα πράγματα, θα πείτε. Απίστευτα, αλλά απολύτως ελληνικά. Με τον Παπανδρέου να έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου και να μη φεύγει από εκεί, ακόμη και αν δεχόταν επίθεση με εφ' όπλου λόγχη! Να έχει οχυρωθεί στο Μαξίμου, καίτοι έχει δηλώσει στον ελληνικό λαό ένα σωρό φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αδιαφορεί για το αν δεν θα επανεκλεγεί και μάχεται για τη σωτηρία της πατρίδας! Ομως, κάποτε η ζαριά είναι ανάποδη. Διπλές, ντόρτια, ασόδυο, άσοι. Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (όπως και υπουργοί), αλλά και της ΝΔ ψήφισαν Παπαδήμο. Και η «ωραία» αυτή ιστορία τελείωσε προτού καν αρχίσει.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι Πρωθυπουργός της χώρας από το απομεσήμερο του Σαββάτου. Θα κρατάει το τιμόνι για τρεις μήνες. Θυμάμαι κάποτε απέναντι από το θέατρο «Παπαϊωάννου», στην Πατησίων, στο θερινό θέατρο «Αλάμπρα» υπήρχε μια τεράστια ταμπέλα που έγραφε: «Ουίνστον Τσώρτσιλ: Θέλω τον Παπανδρέου στο πηδάλιο». Ο εγγονός του έχασε το πηδάλιο μέσα από τα χέρια του. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε ο πηδαλιούχος από προχθές τεχνοκράτης να καταφέρει, με σκληρή δουλειά, έμπνευση και τόλμη, να μας γλιτώσει από τον πνιγμό.