Ντρίμπλες!!!

Μπορεί η αναγγελία κυβέρνη­σης εθνικής ενότητας να διέκοψε την πασαρέλα των στε­λεχών του ΠΑΣΟΚ από τις κάμερες της τηλεόρασης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα στο Κίνημα. Η δήλω­ση του Ανδρέα Λοβέρδου πριν εισέλθει στο Υπουργικό Συμβούλιο την Κυριακή το μεσημέρι - όπου ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα μέλη του ότι θα επιδιώ­ξει κοινή συνάντηση με τον Αντώνη Σα­μαρά υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατί­ας - είχε τη σημασία της. Αυτοβούλως λοιπόν ο εκ των διεκδικητών του πρώ­του ρόλου στο ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με τον Βαγγέλη Βενι­ζέλο, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με δεδομένο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν συμμετείχε εμφανώς στις πιέσεις παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου, πολλοί σκέφτηκαν αμέσως ότι άρχισε η κούρσα διαδοχής. Πα­ρότι η δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι το Σάββατο λήγει η 4ετής θητεία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ...
έχει πυροδο­τήσει τα σενάρια διαδοχής. Οι εκτιμή­σεις των στελεχών δίνουν και παίρνουν και το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν ο Γι­ώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει μια καταστατικού τύπου παράταση της πα­ραμονής του στο πηδάλιο του ΠΑΣΟΚ, μέσα από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Να θυμίσουμε ότι το σενάριο να κα­ταφύγει στη λαϊκή βάση του κόμματος θεωρείται μάλλον ακραίο, αφού η δυ­νατότητα διεξαγωγής εκλογής με την κατάσταση που υπάρχει στην κοινω­νία φαντάζει μάλλον σουρεαλιστική. Γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που επιση­μαίνουν ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί σιωπηλά η παραμονή Παπανδρέου στην εξουσία, παρότι πολλά στελέ­χη αναμένεται να θέσουν δημόσια το θέμα αυτό.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλοι βουλευτές και στελέχη, που δεν κρύ­βουν ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου από την προε­δρία του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να ενταθούν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι κινήσεις ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος. Παρά­γοντας ισορροπίας για πολλούς αναδει­κνύεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αφού η στάση του αυτήν την περίοδο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Πολλοί κοιτάνε τον αντιπρόεδρο με καχύποπτο βλέμ­μα, θεωρώντας ότι η ταύτιση των τελευταίων μηνών σχετίζεται με «δαχτυλίδι» διαδοχής και μάλιστα βελούδινης και με τη στήριξη των σκληρών παπανδρεϊκών, που υπόσχονται να τον στηρίξουν αν αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑ­ΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου «οικεία τη βουλήσει» και όχι πιεσμένος από στε­λέχη. Τα σενάρια σε σχέση με τη στάση του Βενιζέλου δίνουν και παίρνουν. Τα επικρατέστερα είναι δύο:

♦ Είτε ο Βενιζέλος να έχει αποδεχτεί να περιμένει προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει μια ακόμα ευκαι­ρία και να είναι αυτός που θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές προκειμένου να «μετρήσει» την πρωθυπουργία του.

♦ Είτε να αναλάβει την ηγεσία του κόμ­ματος αμέσως μόλις ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα με «συνοπτικές» διαδικασίες και όχι κατ’ εφαρμογή του καταστατικού.

Και στις δύο περιπτώσεις εμπεριέ­χεται η συμφωνία μεταξύ Παπανδρέ­ου - Βενιζέλου και βέβαια η αποδοχή της διαδικασίας και από το «τρίο» Λοβέρδου - Διαμαντοπούλου - Ραγκούση, αφού θεωρούν ότι αυτή η πεντάδα είναι που στην παρούσα φάση διατη­ρεί την ισορροπία εντός του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει εδώ και και­ρό αποκαταστήσει επαφές και μάλι­στα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πιο έξαλλους βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι απέναντι στον Πα­πανδρέου και με μεγάλη απογοήτευ­ση είδαν τον Βενιζέλο να τον στηρίζει «με νύχια και με δόντια» στις δυσκο­λότερες στιγμές του.

Έτσι προκύπτει το ερώτημα τι θα πρά­ξει το «τρίο» και κυρίως ο πιο ορμητικός απ’ όλους, ο Ανδρέας Λοβέρδος. Εδώ κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να απα­ντήσει αν θα έχει την υπομονή να δει τις εξελίξεις να τρέχουν και να αποφασί­σει για το τι πρόκειται να πράξει ανάλο­γα με την πορεία των πραγμάτων. Πολ­λοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι βλέποντας την πορεία των πραγμάτων ο Ανδρέας δεν θα αντέξει και θα επιχει­ρήσει να «τρέξει» τα πράγματα.

Στην παρούσα πάντως φάση πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι καλά είναι τα γεύματα, οι γιάφκες και οι κρυ­φές συναντήσεις στελεχών, ωστόσο αυτό που θα αποτελέσει την πραγμα­τική θρυαλλίδα είναι κυρίως η πορεία της χώρας αλλά και η δυνατότητα να συσπειρωθεί έστω και κατ’ ελάχιστο η κομματική βάση του κόμματος.