Θα μας σώσουν οι ειδικοί!

 Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Επειδή αναφέρθηκε το όνομα του κου Αλογοσκούφη στη θέση του Υπουργού οικονομικών με πρωθυπουργό τον κο Παπαδήμο, παραθέτω ένα απόσπασμα από ομιλία του κου Αλογοσκούφη την 7η Απριλίου του 2008. Την εποχή δηλαδή που η χώρα μας ήταν μέσα στα σ…τά μέχρι το λαιμό. Τα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις του υπουργού μας δικά σας

Ομιλία του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στον Σύλλογο Αποφοίτων Κολεγίου Αθηνών
Αθήνα, 7 Απριλίου 2008

Κυρίες και κύριοι,

Έρχομαι τώρα στις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία. Είναι φανερό ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ............
δοκιμάζεται. Η χρηματοπιστωτική αναταραχή - σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών -  δεν επηρεάζουν μόνο την οικονομία ΗΠΑ. Επηρεάζουν και τις ευρωπαϊκές, αν και σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί φέτος στο 1,8% από 2,2% των φθινοπωρινών προβλέψεων. Αντίστοιχα, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπεται στο 3,8% φέτος αντί 4,8% που ήταν η πρόβλεψη το 2007. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται ότι θα επιταχυνθεί στο 2,6% από 2,1% και ότι θα αρχίσει να υποχωρεί πριν από το τέλος του 2008.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχωρήσαμε σε επανεκτίμηση των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2010, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας.

Οι νέες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ωστόσο τη θέση που είχαμε διατυπώσει τους τελευταίους μήνες: Οι επιπτώσεις θα είναι αμελητέες στον Προϋπολογισμό, όπου οι στόχοι μας δεν αλλάζουν, περιορισμένες όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά σημαντικές όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ειδικότερα:

·    Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί το 2008 και το 2009 στο 3,6% και θα ανακάμψει στο 3,8% το 2010. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4% για την τριετία 2008-2010. Παρά την επιβράδυνση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι διπλάσιος σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
·    Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,5% σε μέσα επίπεδα το 2008 από 2,9% το 2007 και 2,8% που είναι η πρόβλεψη στο ΠΣΑ. Αυτό είναι αποτέλεσμα του εισαγόμενου πληθωρισμού, λόγω των αυξήσεων των διεθνών τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των άλλων πρώτων υλών, αλλά και της αύξησης του κόστους εργασίας που επιφέρει η νέα συλλογική σύμβαση. Οι αυξήσεις των μισθών που προβλέπει η σύμβαση, αυξάνουν μεν τα πραγματικά εισοδήματα αλλά ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον πληθωρισμό. Εκτιμάται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στη διάρκεια του 2009 στο 3,2% και το 2010 στο 2,9%.
·    Ο πραγματικός μέσος μισθός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί φέτος κατά 4% έναντι 2,4% που προέβλεπε το ΠΣΑ και έναντι αύξησης 0,5% στην ευρωζώνη.
·    Η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του ΠΣΑ. Συγκεκριμένα, μειώνεται στο 7,5% (σε εθνικολογιστική βάση) από 8% το 2007 και έναντι εκτίμησης 6,8% στο ΠΣΑ. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και στην αύξηση του κόστους εργασίας που προέρχεται από τη νέα συλλογική σύμβαση.
·    Οι στόχοι του Προϋπολογισμού ωστόσο, δεν επηρεάζονται, καθώς το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο σε σχέση με τον Προϋπολογισμό και το ΠΣΑ (κατά 7,2% έναντι 7%).
·    Παράλληλα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για μια δίκαιη κοινωνία, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, παρά τη μεγάλη προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αυξάνονται περαιτέρω σημαντικά, φθάνοντας στο 17,9% του ΑΕΠ φέτος από 17,3% πέρυσι. Και φθάνουν στο 18,4% του ΑΕΠ το 2010.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει μια ισχυρή δυναμική και έχει αντιστάσεις στις αυξημένες αβεβαιότητες της διεθνούς οικονομίας. Δυναμική και αντιστάσεις που είναι αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και του νέου αναπτυξιακού προτύπου που εφαρμόζουμε με συνέπεια από το Μάρτιο του 2004. Ενός προτύπου που ως στόχο έχει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του παρελθόντος και οι προκλήσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση.

Η ελληνική οικονομία σημειώνει σημαντική πρόοδο. Τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημοσιονομική κατάσταση, όσο και σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης. Παράλληλα, η οικονομία μας έχει γίνει πιο εξωστρεφής. Έχοντας διευρύνει την παρουσία μας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιούμε σημαντικές νέες πηγές ανάπτυξης.

Η πρόοδος της οικονομίας μας βασίζεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στη μείωση της άμεσης φορολογίας (φυσικών και νομικών προσώπων), στην ενίσχυση των κινήτρων για τις ιδιωτικές επενδύσεις, στις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην προώθηση των εξαγωγών, στην εξυγίανση του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, στη νέα Ψηφιακή Στρατηγική, στην αξιοποίηση των σημαντικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου που ανέρχονται σε 39,4 δις ευρώ (από κοινοτικούς και εθνικούς – δημόσιους και ιδιωτικούς – πόρους). Βρισκόμαστε συνέχεια σε εγρήγορση. Σε μία περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας είναι απαραίτητο να είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος. Και με τη συνέπεια στην υλοποίησή του, διασφαλίζουμε τις προοπτικές της οικονομίας μας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.