Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα η τρόικα - Πολιτικές εγγυήσεις ζητά και το ΔΝΤ

Σήμερα, Παρασκευή έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT) προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στήριξης της Ελλάδος ύψους 130 δισ ευρώ. Την Πέμπτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει ευρεία υποστήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα των μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη, προτού προβεί στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου του προς τη χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή εξωτερικών σχέσεων, κ. Ντέιβιντ Χόλεϊ.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικας αναμένεται νωρίς το πρωί να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες θα συναντηθούν και με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο.


Πολιτικές εγγυήσεις ζητά και το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ευρεία υποστήριξη από τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα των μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη, προτού προβεί στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπογραφών που απαιτούνται από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, ο κ. Χόλεϊ σημείωσε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ευρώπη στην ανάγκη να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την ύπαρξη ευρείας πολιτικής στήριξης στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου αλλά πρόσθεσε: «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς τι μορφή θα έχουν αυτές οι εγγυήσεις». Όπως μετέδωσε πάντως ο ανταποκριτής του Mega, Mιχάλης Ιγνατίου μέσω Twitter, η πλευρά του ΔΝΤ δεν φέρεται να ζητά οι εγγυήσεις να έχουν γραπτό χαρακτήρα.

Ο κ. Χόλεϊ ανέφερε ότι η αποστολή του ΔΝΤ είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης (που οδηγεί στην 6η δόση) μόλις διασφαλιστεί η ευρεία πολιτική υποστήριξη. «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία» ήταν η απάντηση που έδωσε σε ερώτημα για το πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ που θα εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Ο κ. Χόλεϊ πιέστηκε από έλληνες δημοσιογράφους να απαντήσει γιατί δεν αρκεί η στήριξη των δύο κομμάτων προς την κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Λ. Παπαδήμο αλλά αρνήθηκε να προσθέσει το παραμικρό.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Χόλεϊ διέψευσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και ότι συμμετέχει σε συνομιλίες με τράπεζες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Για το ζήτημα της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) στο «κούρεμα» ανέφερε ότι η διαδικασία προχωράει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν υπάρχει και ποια είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διαδικασία.