Η «επικίνδυνη αποστολή» του υπουργείου Οικονομικών έχει τέσσερις στόχους

Η «επικίνδυνη αποστολή» του υπουργείου Οικονομικών έχει τέσσερις στόχουςTις τέσσερις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την υποδοχή του νέου υφυπουργού Ιωάννη Μουρμούρα, ενόψει της δύσκολης αποστολής που έχει το οικονομικό επιτελείο, σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ενωτικός και αισιόδοξος για το μέλλον, διαβεβαιώνοντας πως «μπορούμε όλοι υπό συνθήκες εθνικής ενότητας να ξεπεράσουμε την κρίση, να εφαρμόσουμε ένα δύσκολο πρόγραμμα με θυσίες, που ανοίγει όμως προοπτική για τη χώρα».

«Έχουμε φτάσει στο όριο να διαρραγεί τελείως η συνοχή της κοινωνίας μας».
«Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό» πρόσθεσε όμως. Ο υπουργός τόνισε ότι «όλοι μαζί μπορούμε, με δίκαιη κατανομή των βαρών, με αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, να βγάλουμε τη χώρα από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες αφορούν στα εξής:

1. Στην εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον, είπε, γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, μπορεί να υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση του Eurogroup, ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 21 Νοεμβρίου. Ενώ, έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί και οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Απαιτείται, παράλληλα, πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

2. Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεταβολή της συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε", για να συμπληρώσει, πάντως, ότι "δεν απαιτούνται νέα μέτρα, νέες περικοπές, νέες θυσίες. Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ψηφισθέντα". Ο υπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και υποσχέθηκε αξιοπρεπή και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και αποκατάσταση των αδικιών.

3. Στην κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου, του προϋπολογισμού 2012, ο οποίος θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο την προσεχή εβδομάδα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και η μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και κατά 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά κατά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012- 2014.

4. Στην ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης του νομικού πλαισίου για το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Στην Αθήνα έρχεται η τρόικα

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, στην Αθήνα επανέρχονται, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τα στελέχη της τρόικας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις θα αφορούν στην πιστοποίηση ότι έχουν γίνει όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους δανειστές, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, αλλά και να αρχίσει η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, δύο εκ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών.

newpost.gr