«Είναι ώρα να πάρω τον Λουκά»


ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ;

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που συνεδρίαζε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωι της Πέμπτης είχε ήδη συμπληρώσει 90 λεπτά συζήτησης αλλά οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης δεν έλεγαν να καταλήξουν.

Ο κ. Παπανδρέου είχε προτείνει από την αρχή της συζήτησης τον κ. Παπαδήμο για διάδοχο του, είχε γίνει η πρόταση του αποδεκτή αλλά ο κ. Σαμαράς επέμενε πρώτα να αποσαφηνιστεί ότι ο νέος πρωθυπουργός δεν θέτει όρους για τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση και ότι δεν αμφισβητεί την ημερομηνία των νέων εκλογών.


«Να μην κολλήσουμε τώρα σε αυτό», πρότεινε ο κ. Παπούλιας ο οποίος είχε εκφράσει ήδη τη δυσφορία του για την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Ωστόσο, η συζήτηση συνεχιζόταν και η ώρα περνούσε, με αποτέλεσμα ο κ. Παπούλιας να σηκωθεί από την καρέκλα του και να πει με ύφος χαμογελαστό και συνάμα αυστηρό: «Ήρθε η ώρα να πάρω τον Λουκά».

Ήταν το κορυφαίο από μια σειρά περιστατικά κατά τα οποία ο κ. Παπούλιας εγκατέλειψε το διπλωματικό του τακτ και το αυστηρό πρωτόκολλο που του επιβάλλει το Σύνταγμα για να προειδοποιήσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι καθυστερήσεις εξέθεταν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και ενίσχυαν το κλίμα απαξίωσης της κοινής γνώμης προς τους πολιτικούς.

Αυτό επίσης που δεν είναι γνωστό από το πλούσιο παρασκήνιο του Προεδρικού και το οποίο αποκαλύπτει το «Βήμα της Κυριακής», είναι ότι ο κ. Παπούλιας είχε ετοιμάσει από την προηγούμενη ημέρα γραπτή ανακοίνωση για να επισημάνει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει άμεσα άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Αν και αυτό θα ήταν παρέμβαση στις πολιτικής εξελίξεις ήταν αποφασισμένος να το κάνει. Συγκρατήθηκε μόνο όταν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα θα έκλεινε οπωσδήποτε την επόμενη μέρα. Την ίδια αποφασιστικότητα έδειξε και το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν επέμεινε να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία να δεσμεύονται οι πολιτικοί αρχηγοί για λύση παρόλο που δεν είχαν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία.

«Η στιγμή είναι οριακή. Δεν μπορείτε να βγείτε έξω χωρίς να έχετε να πείτε κάτι πολύ συγκεκριμένο» τους είπε, όπως τουλάχιστον διηγούνται συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών.