Morgan Stanley: Επτά λόγοι που η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα λυθεί σύντομα

Επτά λόγους για τους οποίους η ευρωζώνη δεν θα καταφέρει σύντομα να λύσει την κρίση χρέους που την ταλανίζει αναπτύσσει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.

Πρώτον, η ΕΕ έχει έλλειψη δημοσιονομικού συντονισμού.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, στην ευρωζώνη δεν υπάρχει δημοσιονομική αρμονία ή μίας Κεντρικής Τράπεζας που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης προσφυγής. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά, ενώ οι αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση είναι δύσκολες και χρονοβόρες.

Δεύτερον, ο EFSF έχει πολλά κενά...


Εάν αυξηθεί το ποσό που διαθέτει ο μηχανισμός, η Γαλλία θα απωλέσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, ενώ το EFSF θα πρέπει να στηρίξει τις εγγυήσεις του για να διατηρήσει τη μέγιστη πιστοληπτική αξιολόγηση. Συνεπώς, ο μηχανισμός χρειάζεται τη στήριξη της ΕΚΤ ή του ΔΝΤ.

Τρίτον, ο μηχανισμός ESM αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σε περίπτωση που η λειτουργία του είναι όμοια με αυτή μιας τράπεζας, θα δημιουργηθεί ένα όχημα αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας. Ωστόσο, εάν ο μόνιμος μηχανισμός δεν έχει πρόσβαση σε ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, ουσιαστικά απλά θα νομισματοποιεί το χρέος, χρηματοδοτώντας τις κυβερνητικές δαπάνες. Ως εκ τούτου, ο ισολογισμός του θα αυξηθεί, δεδομένων και των αγορών κρατικών ομολόγων, τα οποία θα δυσκολευτεί να πουλήσει στους επενδυτές.

Τέταρτον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ εάν αποτύχει, θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ΕΕ. Οι τράπεζες θα δυσκολευθούν πάρα πολύ να βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται από μόνες τους, και σίγουρα θα αναγκαστούν να συμμετέχουν και οι κυβερνήσεις.
Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στα μερίσματά τους και στους υπαλλήλους που διατηρούν. Επίσης, οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα δημιουργήσουν έναν τραπεζικό κλάδο δύο ταχυτήτων, έναν με τις τράπεζες που έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια και ένα που χρησιμοποιεί τα κεφάλαια του EFSF.

Πέμπτον, οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να βοηθήσουν την Ευρώπη.

Η Κίνα, που κάποτε εξέφραζε προθυμία, επισημαίνει τώρα ότι η λύση στα προβλήματα πρέπει να έλθει από το εσωτερικό, ενώ οι χώρες BRIC υπαναχώρησαν από την προηγούμενη προσφορά βοήθειας.

Έκτον, τα κεφάλαια κρατικού πλούτου διστάζουν πια να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το China Investment Corporation καθώς και το Gulf Cooperation Council έχουν ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες.

Έβδομον, το ΔΝΤ δεν έχει επαρκή κεφάλαια.

Άλλωστε, την έλλειψη κεφαλαίων παραδέχθηκε και η Κριστίν Λαγκάρντ. Οπότε για να μπορέσει να βοηθήσει ο Οργανισμός, θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια, που αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά και οικονομικά προκλητικό.