Σόρος και σία προς Ευρωζώνη: «Κουνηθείτε γιατί χανόμαστε»

Τζορτζ ΣόροςΈκκληση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απηύθυναν σήμερα με ανοιχτή επιστολή ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και εκατό περίπου ακόμη προσωπικότητες από την Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν δραστικά και το συντομότερο την κρίση χρέους και να αποτρέψουν την καταστροφή του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την επιστολή που δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι πρώην υπουργοί της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και Χανς Αϊχελ, επιχειρηματίες όπως ο Γάλλος Μπερτράν Κολόν, καθώς και ο Ελληνας Στέλιος Ζαβός.


"Το ευρώ απέχει πολύ από το να είναι τέλειο, ... αλλά σε απάντηση αυτού οφείλουμε να επανορθώσουμε τα κατασκευαστικά σφάλματα της Ευρωζώνης αντί να επιτρέπουμε στην κρίση να πλήττει, έως και να καταστρέφει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα", αναφέρεται στην επιστολή.

Τρεις είναι οι προτάσεις των ίδιων "ανήσυχων Ευρωπαίων" για την έξοδο από την κρίση: η δημιουργία κοινού χρηματοπιστωτικού θεσμού που να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους και να έχει την ικανότητα διασφάλισης της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων από τις χώρες μέλη, η ενίσχυση των ελέγχων και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και μία στρατηγική οικονομικής σύγκλισης , "διότι το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς οικονομική ανάπτυξη".

"Καλούμε τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ έχει ανάγκη από ευρωπαϊκή λύση", καταλήγει η επιστολή. "Η αναζήτηση εθνικών λύσεων θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάρρευση (της ευρωζώνης).”