Κάτω τα έσοδα, πάνω οι δαπάνες και το 9μηνο του 2011

Μείωση των καθαρών εσόδων κατά 4,2% και αύξηση των δαπανών κατά 7% δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011. Αυξημένο, κατά 15,1% σε σχέση με το 9μηνο του 2010, εμφανίζεται και το έλλειμμα το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται εντός του νέου στόχου, όπως αυτός κατατέθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2012.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,98 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο η υστέρηση τους σε επίπεδο εννιαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της...
ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωση, η υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο δ’ τρίμηνο του έτους, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015.

Οι δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 52,488 δισ. ευρώ και η αύξησή τους, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,381 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,862 εκατ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

enet.gr