Μοιραίοι και αβουλοι αντάμα παραακολουθούν μήπως και γίνει κανα θάμα

Επιδεινώνεται διαρκώς η ατμόσφαιρα επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τους διεθνείς οργανισμούς για το ελληνικό χρέος.

Βαρύ κλίμα στην κυβερνητική
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής το μεσημέρι της Πέμπτης. Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε όταν ο κ. Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε να ενημερώσει εκτενώς και λεπτομερώς τα μέλη της επιτροπής για το περιεχόμενο και τη έκταση των συζητήσεων μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πιστωτών της χώρας και διεθνών οργανισμών, περιγράφοντας και...... αναλύοντας εναλλακτικά σενάρια.

Τη συζήτηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, διέκοψε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται τέτοιου είδους συζήτηση, όσο δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό.
Παρά ταύτα, πολλοί υπουργοί έδειξαν ενοχλημένοι από το έλλειμμα πληροφόρησης και κάποιοι εξ αυτών, τόνισαν ότι όσο δεν υπάρχει πληροφόρηση δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για συλλογικές αποφάσεις από κυβερνητικά όργανα. 
 
 
Σε ότι αφορά το σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, τρία στοιχεία κυριάρχησαν στις χθεσινές συζητήσεις.

Κατ' αρχάς, η ύπαρξη 7-10 εναλλακτικών σεναρίων, με παραλλαγές, για τη διαχείρηση του ελληνικού χρέους, και την συνακόλουθη τροποποίηση της συμφωνίας της 21η Ιουλίου.

Εν συνεχεία, η επισήμανση του κκ. Ευ. Βενιζέλου, αρχικά στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, εν συνεχεία στην κυβερνητική σύσκεψη και εν τέλει σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει και συζητεί μόνο μία «θεσμικά και νομικά ασφαλή λύση». Η φράση αυτή προξένησε απορία και ανησυχία μεταξύ των υπουργών, για ενδεχόμενα αλλαγή του status της χώρας εντός της ΕΕ (θέματα κυριαρχίας, δικαίωμα ψήφου κλπ.)

Τέλος, μία ακόμη χαρακτηριστική διευκρίνιση από τον υπουργό Οικονομικών, και ειδικότερα ότι η έκθεση της τρόικας θα έχει συνταχθεί σε λίγες ημέρες και ότι το περιεχόμενό της δεν σχετίζεται με την έκτη δόση. Η επισήμανση αυτή οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο της έκθεσης θα αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ότι ως εκ τούτου, η νέα αξιολόγηση εντάσσεται στην επόμενη φάση διαχείρισης του χρέους και ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για τις επικείμενες αποφάσεις έως το τέλος του έτους.