9,5 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τράπεζες.

Νέο κύμα «φθινοπωρινής αποδημίας» πλήττει τις καταθέσεις στις τράπεζες. Μετά τη μικρή ανάπαυλα του καλοκαιριού, η εκροή των καταθέσεων συνεχίστηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου με αμείωτο ρυθμό.
 Η ανασφάλεια, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών να πληρώσουν τις εισφορές και τα έξοδά τους, μείωσαν τη στάθμη των καταθέσεων Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος στην τρόικα, μέσα σε ενάμιση μήνα (Σεπτέμβριος-μέσα Οκτωβρίου) από τις καταθέσεις έκαναν φτερά περισσότερα από 9,5 δισ. ευρώ.
Η μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 5% από τα τέλη Αυγούστου αποδίδεται τόσο στο κλίμα πανικού που έχει διαμορφωθεί όσο και στις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από την.........
καταβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, η οποία βρίσκεται μεταξύ της σφύρας της ΕΚΤ και του άκμονος των αγορών. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πιέζει για να περιοριστεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα που η ίδια τους έχει προσφέρει.