Πτώχευση για 40.000 νοικοκυριά!

Σοκ προκαλεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Έθνος που αποκαλύπτει  ότι περίπου 40.000 οικογένειες έχουν κηρύξει πτώχευση λόγω αδυναμίας πληρωμής των χρεών τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 30.000 αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών, στο πλαίσιο του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι ο αριθμός αυτός θα αγγίξει τις 40.000!!!!

Σύμφωνα με στοιχεία από ανώτατα στελέχη πιστωτικών ιδρυμάτων, το 80% των ιδιωτών που έχουν κάνει αίτηση για πτώχευση είναι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και των άλλων ταμείων, όπως επίσης και.......
υπάλληλοι του Δημοσίου που το τελευταίο καιρό με το συνεχές ψαλίδισμα σε μισθούς και συντάξεις δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το 1/3 αυτών των περιπτώσεων, αφορά φυσικά πρόσωπα με εξαρτημένη σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Οι περισσότεροι οφειλέτες διαθέτουν πρώτη κατοικία που απέκτησαν με στεγαστικό δάνειο και επειδή δεν θέλουν να τους την πάρει η τράπεζα ζητούν την προστασία του νόμου.

Μέχρι σήμερα περίπου το 25% των αιτήσεων έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια, δηλαδή 7.500 αιτήσεις. Το 40% αυτών έχουν απορριφθεί και το 60% έχουν γίνει δεκτές από τα δικαστήρια.

Μέσος όρος οφειλής είναι τα 100.000 ευρώ και τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους περιορίζουν τις απαιτήσεις των τραπεζών κατά 60% κατά μέσο όρο. Συνολικά οι τράπεζες αναμένεται να σβήσουν χρέη, ύψους 2,5 δισ. ευρώ μόνο το 2011.

Στις περιπτώσεις που το δικαστήριο δεχθεί το αίτημα του φυσικού προσώπου, τότε εκείνο καλείται μέσα σε τέσσερα χρόνια να αποπληρώσει μέρος των χρεών του, σύμμετρα προς όλους τους οφειλέτες του, ανάλογα βέβαια με το εισόδημά του και αφού πρώτα αφαιρεθεί το αναγκαίο ποσό με το οποίο θα καλύπτει τις δαπάνες επιβίωσής του.

Επίσης αν υπάρχει ακίνητη περιουσία εκποιείται και καλύπτεται μέρος των χρεών, ενώ η πρώτη κατοικία προστατεύεται, εφόσον ο πιστούχος καταβάλει στις τράπεζες το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου μέσα σε 20 χρόνια.