La Tribune: Γερμανικό σχέδιο «Εύρηκα» για την σωτηρία της Ελλάδας

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune παρουσιάζει σήμερα ένα σχέδιο που σύμφωνα με την εφημερίδα επεξεργάστηκαν στενοί συνεργάτες της Μέρκελ για την διάσωση της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία «Εύρηκα».

Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσει χρεοκοπία και παράλληλα η δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης, χωρίς επίσης να υπάρξει κοινωνική δυσαρέσκεια.



Συνοπτικά το σχέδιο προβλέπει προβλέπει την συγκέντρωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία συμμετοχών η οποία θα εξαγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εταιρεία αυτή θα είναι υπεύθυνη για να υλοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ως το 2025, ενώ τα 125 δισ. ευρώ θα αποδοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να επαναγοράσει τα ομόλογά της που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης.

Οι έξι φάσεις του σχεδίου που περιγράφει η εφημερίδα είναι:

1. Η Ελλάδα θα πρέπει να καταγράψει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κράτους (τράπεζες, ακίνητα, τηλεφωνία, λιμάνια κτλ.), η αξία των οποίων εκτιμάται στα 125 δις. ευρώ, σε μία δομή (εταιρεία), όπως ακριβώς συνέβη το 1990 στη Γερμανία για να ιδιωτικοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ανατολικής Γερμανίας μετά την Ένωση.

2. Ο φορέας αυτός θα εξαγοραστεί από έναν ευρωπαϊκό θεσμό, που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες, και η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο και θα έχει επίσης τη δυνατότητα να οργανώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

3. Τα 125 δισ. ευρώ θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποπληρώσει σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF), με συνέπεια το χρέος να διαμορφωθεί μόλις στο 88% του ΑΕΠ από το 145% που είναι ήμερα. Η έκθεση της Ελλάδας στην ΕΚΤ θα είναι μηδενική, ενώ τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν κατά 50%, γεγονός που θα οδηγήσει την Αθήνα ξανά στις αγορές.

4. Επίσης η εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επενδύσει τα 20 δισ. με στόχο να αποφέρουν άμεσα περί τα 50 δισ. ευρώ. Αυτή η ένεση χρήματος στην ελληνική αγορά, που ισοδυναμεί με το 8% του ΑΕΠ, και που θα μπορούσε να είναι και αυξημένη, θα ξαναφέρει τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 5% μέσα στα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια. Επίσης, θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναγοράζει χρέος ύψους 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με συνέπεια να υποχωρήσει έως το 2018 κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

5. Οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025. σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει υπεραξία, θα αποδοθεί στην Ελλάδα, αφαιρουμένων των τόκων και των εξόδων διαχείρισης. Αν είναι μειωμένα, η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος, όμως όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, οι οικονομικοί αναλυτές της ομάδας του Roland Berger υπολογίζουν ότι ακόμη και σε αυτή ην περίπτωση το χρέος της χώρας θα έχει υποχωρήσει κάτω από το 70% του ΑΕΠ.

6. Το σχέδιο αυτό μειώνει δραματικά τις πιθανότητες κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας ή της ζώνης του ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι θα δυσκολευτούν να στοιχηματίσουν, μέσω των CDS, σε χρεοκοπία είτε της Ελλάδας είτε κάποιας άλλης χώρας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία. Αυτό θα έχει άμεση συνέπεια την υποχώρηση των spreads και των CDS.