Handelsblat:"Το ελληνικό δράμα και τα σενάρια"

Έχοντας ως δεδομένο ότι στην Ελλάδα επικρατεί πολιτική αδράνεια, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblat αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.
Αφού θέτει το ερώτημα, ο συντάκτης του άρθρου παραθέτει και τέσσερις πιθανές λύσεις για το ελληνικό δράμα.
Η πρώτη εναλλακτική είναι ο αποκλεισμός από την Ευρωζώνη, με την εφημερίδα να επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να απελευθερώσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που απειλούν να συμπαρασύρουν και άλλες προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα να......
επιταχυνθεί η αποσύνθεση της Ευρωζώνης.
Μία δεύτερη εκδοχή είναι η εθελοντική έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επειδή από μόνη της θα αποφασίσει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ε.Ε.
Η Handelsblatt όμως θεωρεί και αυτή τη λύση απίθανη, εξάλλου αντιδρούν σε αυτήν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ε.Ε. "Το κόστος αναχρηματοδότησης θα ήταν, σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, υπέρογκο έπειτα από ένα τέτοιο βήμα", εξηγεί.
Ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης είναι το τρίτο σενάριο για την Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζεται από αρκετούς. Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των ελληνικών τραπεζών αλλά και μετάδοσης του "ιού" σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, των οποίων θα εκτοξευόταν το κόστος αναχρηματοδότησης.
Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν ότι τη χρεοκοπία μιας χώρας θα ακολουθήσουν και άλλες. Η εφημερίδα επισημαίνει πως θα μπορούσε να υλοποιηθεί αυτή η εναλλακτική, μόνο μετά τον Οκτώβριο, οπότε θα έχει επεκταθεί και ενισχυθεί το ΕFSF.
Η τέταρτη και πλέον πιθανή εκδοχή, η οποία είναι και η πιο οικονομική για όλους, σύμφωνα με τη Handelsblatt, θέλει την τρόικα να προσαρμόζει τα κριτήριά της για την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί η Αθήνα να τα εκπληρώσει.
Ασφαλώς θα πρέπει, με βάση το σενάριο αυτό, η Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, αλλά οι επικριτές του τρέχοντας προγράμματος επιμένουν ότι μόνο με περικοπές δαπανών δεν μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση και θα παραμένει για αρκετό καιρό "παιδί με ειδικές ανάγκες".
Δεν μένει πλέον παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις, καθώς οι ραγδαίες οικονομικές περιπέτειες που εξαπλώνονται από κράτος σε κράτος έχουν προκαλέσει τρόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που ως χώρα βαδίζουμε στο άγνωστο.