Γερμανική Δικαιοσύνη: Νόμιμη η βοήθεια στην Ελλάδα

«Οι συνταγματικές ενστάσεις κατά της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα απορρίπτονται. Αυτό δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την έκδοση και άλλων πακέτων βοήθειας». Με αυτά τα λόγια άρχισε ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρλσρούης Αντρέας Φοσκούλε την ανακοίνωση για την απόρριψη της προσφυγής μιας ομάδας οικονομολόγων και πολιτικών κατά της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από τη Γερμανία. Οι εκπρόσωποι της ομάδας με επικεφαλής τον καθηγητή της οικονομίας Γιόαχιμ Σαμπάτι παρακολουθούσαν με ανέκφραστα πρόσωπα την ανάγνωση της απόφασης.

Ο κ.Φοσκούλε επεξήγησε στη συνέχεια, ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς και για την επέκταση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας FSEF δικαιολογείται, επειδή ..... έχει περιορισμένα χρονικά και ποσοτικά όρια. Η υπερβολική υπέρβαση τέτοιων ορίων, πρόσθεσε, δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από το συνταγματικό δικαστήριο. Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει δικαίωμα συναπόφασης σε τέτοια δάνεια, ενώ θα μπορούν και οι πολίτες να κάνουν προσφυγή εναντίον τους σε περίπτωση που τα θεωρούν παράνομα.

Η απόφαση αξιολογείται στο Βερολίνο ως «δικαίωση» της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Ελεύθερων Δημοκρατών υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα της βοήθειας. Η τελευταία αντέδρασε με ένα χαμογελαστό «ουφ» ανακούφισης ακούγοντας κατευθείαν τηλεοπτικά την είδηση. Η απόφαση της δίνει τώρα περισσότερα επιχειρήματα ιδίως έναντι των 25 «αντιφρονούντων» βουλευτών που απέρριπταν μέχρι τώρα τη βοήθεια επικαλούμενοι, μεταξύ άλλων, και την ενδεχόμενη «αντισυνταγματικότητα» της βοήθειας.

Χαρακτηριστικό για τη σημασία που έδινε η κ.Μέρκελ στην απόφαση είναι ότι ζήτησε και πήρε δίωρη αναβολή για τη συζήτηση του θέματος της Βουλής - συζήτηση που άρχισε ενδιάμεσα περί τις 11.30 ώρα Ελλάδας.

Το γερμανικό χρηματιστήριο της Φρανγκφούρτης μετά την ανακοίνωση της απόφασης σημείωσε άνοδο της τάξης του 3%.