Αλαλούμ με το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Πλήρη σύγχυση όχι μόνο σε ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές έχει προκαλέσει η επιβολή του ειδικού φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη χωρίς σχεδιασμό, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ γνώριζε για την επικείμενη επιβολή του.

Καίτοι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος να έχει διευκρινίσει ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει μόνο τους κατόχους ακίνητης περιουσίας, ωστόσο μένει να ξεκαθαριστεί πώς θα εφαρμοστεί το .......

μέτρο στην πράξη αφού δημιουργείται σειρά προβλημάτων. Για παράδειγμα, η αφαίρεση του φόρου από το συνολικό ποσό του ενοικίου θα γίνεται ύστερα από διαπραγμάτευση του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη, ωστόσο σε περίπτωση ασυμφωνίας πώς «προστατεύεται» ο ενοικιαστής;

Επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδηματικών κατηγοριών ή για την πολυπληθή πλέον «ομάδα» εκμισθωτών καταστημάτων-γραφείων για τους οποίους η είσπραξη του ενοικίου έχει καταστεί «άθλος» εξαιτίας του κραχ του λιανεμπορίου. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στις ακριβές εμπορικές πιάτσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων θα επιβαρυνθούν περισσότερο, επειδή τα συγκεκριμένα σημεία εμφανίζουν υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τους κατόχους ακινήτων σε περιοχές "φιλέτα" της αγοράς ακινήτων.

Φορο-επιδρομή

Όπως αναφέρουν αναλυτές, η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί «βόμβα» για τον προϋπολογισμό περίπου επτά εκατομμύρια ιδιοκτητών κτισμάτων (που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ), οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν από 0,5 ευρώ έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Και αυτό την στιγμή, που θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν, μεταξύ άλλων, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) -προσαυξημένο έως και 500 ευρώ για κάθε φορολογούμενο βάσει του μεσοπρόθεσμου- και φόρο γονικής κληρονομιάς-γονικής παροχής από 1% έως 10%.

Έκτακτο και νόμιμο

Σύγχυση υπάρχει όμως και γiα τη συνταγματικότητα του μέτρου. Νομικοί μιλώντας χθες στο Capital.gr έκαναν λόγο για μη σύννομο μέτρο με το Σύνταγμα, ωστόσο προκύπτει πως λόγω της έκτακτης- για διάστημα δύο ετών- εφαρμογής του, το ειδικό τέλος δεν αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικότητας. «Δεν τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας του συγκεκριμένου φόρου, αλλά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που αποτελεί μόνιμη φορολογική επιβάρυνση ακόμη και για φορολογούμενους που εκ του νόμου δεν διαθέτουν κανένα εισόδημα από την ακίνητη περιουσία τους, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις της ψιλής κυριότητας. Εξάλλου, εκτιμάται ότι η αποστολή των σημειωμάτων του ειδικού τέλους θα πραγματοποιείται από το ΚΕΠΥΟ, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιεί την βάση δεδομένων της ΔΕΗ» αναφέρει στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το ειδικό τέλος θα ήταν αντισυνταγματικό εάν επιβαλλόταν αναδρομικά, ενώ ενδεχόμενος τρόπος είσπραξής του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ δεν δημιουργεί ζητήματα νομιμότητας, καθώς θεωρείται ότι το κράτος δεν μπορεί να το εισπράξει διαφορετικά.

«Καταρχήν δε βλέπουμε να υπάρχει κάτι παράνομο στο ότι το κράτος επιλέγει να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να εισπραχθεί ένας νέος φόρος. Αυτό γίνεται λόγω της αδυναμίας του κράτους να κινητοποιηθεί και να εισπράξει το νέο φόρο με τους δικούς του μηχανισμούς» αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ηλίας Κοκουγιάννης.

«Είναι άλλο πράγμα εάν ο φόρος αυτός είναι δίκαιος -που δεν είναι- και άλλο το εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για την είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί μια σειρά από πρακτικά προβλήματα: για παράδειγμα τι θα γίνει εάν δεν πληρωθεί η εισφορά από τον ιδιοκτήτη, θα κοπεί το ρεύμα στον ενοικιαστή; Επίσης θα υπάρξουν μια σειρά από αδικίες, π.χ. κάποιοι θα πληρώσουν εισφορά για κάποια τετραγωνικά πάρκινγκ που είναι δηλωμένα ενώ άλλοι με αδήλωτες αποθήκες, σοφίτες κλπ, δεν θα πληρώσουν καθόλου. Πρόκειται για μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που δείχνουν προχειρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κυριότερο είναι ότι οι πολίτες και οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλα βάρη. Στην ΕΚΠΟΙΖΩ μας έρχονται καθημερινά πολίτες, που δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δόσεις των στεγαστικών δανείων ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ζητούν ρύθμιση. Τώρα έρχεται μια νέα έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα, μετά την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα, η κατάσταση έχει φτάσει για μεγάλο τμήμα του κόσμου στο μη παρέκει» καταλήγει ο κ. Κοκουγιάννης.




Πηγή:www.capital.gr