Ψεκάστε, σκουπίστε, ψηφίστε

thumbΤης Βάλιας Μπαζού



Κόλαφος είναι το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για το σχέδιο νόμου με το οποίο αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και νομιμοποιούνται τα όπου γης αυθαίρετα.
Το ερώτημα είναι πόσοι άραγε από τους βουλευτές που θα ψηφίσουν και με τα δυο χέρια το νομοσχέδιο έκαναν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στην 18σελιδη έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, έκθεση η οποία διατυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι διατάξεις είναι ευθέως αντίθετες με τις επιταγές του Συντάγματος.



Για παράδειγμα, στο θέμα των αυθαιρέτων αναφέρεται χαρακτηριστικά… «Είναι όμως αντίθετες προς την ανωτέρω συνταγματική επιταγή διατάξεις, με τις οποίες επιτρέπεται η υπό τους αυτούς όρους εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που ανεγείρονται μεταγενεστέρως, μετά δηλαδή τη θέσπιση των ανωτέρω πολεοδομικών κανόνων, και κατά παράβαση των διατάξεων που αφορούν τους όρους και περιορισμούς δομήσεως ή τις χρήσεις γης (νέες κατασκευές)».

Και ακόμα:

«Αντισυνταγματική επιπροσθέτως γιατί αντιβαίνει επίσης: Αφ’ ενός στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου (ήδη, μετά την αναθεώρηση του έτους 2001, ρητώς κατοχυρούμενη στο άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος) και του σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 παρ. 1 Συντάγματος), αφ’ ετέρου δε στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος)»

Εν ολίγοις η πολυπόθητη πολιτική συναίνεση θα επιτευχθεί με την ψήφιση νομοσχεδίου το οποίο μόνον στο θέμα της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων αντιβαίνει τα άρθρα 24 (παρ. 1 και 2), 25 (παρ. 1) 2 (παρ. 1) 4 (παρ. 1).

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί πανηγυρικά την Παρασκευή και μάλιστα όπως δείχνουν τα πράγματα με συντριπτική πλειοψηφία. Και θα είναι, μάλιστα, η δικαίωση των παρανόμων, η δεύτερη μεγάλη συναίνεση μετά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

http://topontiki.gr/article/21195