Αν πούμε ναι στα «ρέστα» θα βρεθούμε «ταπί»

Γράφει ο Χήστος Παναγιωτόπουλος

Στην πόκα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο τη στιγμή που ποντάρει τα ρέστα του. Ο ένας είναι να θεωρήσεις πως μπλοφάρει και να πεις «τα βλέπω», χωρίς να έχεις δυνατό φύλλο στα χέρια σου. Όσο πιό λίγα χρήματα σου έχουν απομείνει τόσο πιό επικίνδυνο είναι να ψάξεις να δεις αν ο άλλος μπλοφάρει ή όχι.
Αν, μάλιστα, ρισκάρεις τα τελευταία σου λεφτά (πόσο μάλλον αν είναι δανεικά), χωρίς να έχεις χαρτί της προκοπής, ίσως διαπιστώσεις με φρίκη ότι ο άλλος δεν μπλόφαρε και ότι εσύ μόλις χρεοκόπησες!
Γιατί ξεκίνησα με την τσόχα; Διότι αυτό πιστεύω πως κάνει η κυβέρνηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, με αντίπαλο την τρόικα. Ενώ η χώρα είναι «ταπί» και δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να βελτιώσει το.........
«φύλλο» της, λέει συνεχώς «μέσα» στα ρέστα, πιστεύοντας ότι οι δανειστές μπλοφάρουν και δεν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε.
Ε, έφτασε η στιγμή που η μπλόφα -αν υπήρξε ποτέ- τέλειωσε. Το είπε ο χερ Σόιμπλε με τρόπο που δε σήκωνε δεύτερη κουβέντα. Πώς το έλεγαν οι παλιοί μπακάληδες; «Ο  βερεσές απέθανε»!
Τι κάναμε εμείς; Σε πρώτη φάση τον… Πορτογάλο. Κάτι του τύπου… δεν τρέχει και τίποτα! 
Θυμηθείτε:
- Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρξε καμιά εμπλοκή με την τρόικα και ότι αποχώρησε απ’ την Αθήνα σε συνεννόηση μαζί της.
- Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η εκταμίευση της 6ης δανειακής δόσης είναι εξασφαλισμένη.
- Η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων, αλλά εφαρμογής εκείνων που έχουν ήδη εξαγγελθεί.
- Η κυβέρνηση χαρακτήριζε οιονεί τεχνική τη ματιά των ανθρώπων της τρόικας και προανήγγειλε πολιτική διαπραγμάτευση με τους προϊσταμένους τους για να τροποποιηθεί ο στόχος του ελλείμματος.
- Η κυβέρνηση αποδοκίμαζε ως ανεύθυνη τη στάση της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ, επειδή μιλούσαν για κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές, πιθανό πρόβλημα στην επόμενη δόση και απειλή χρεοκοπίας.
Τώρα τα νέα από την Ευρώπη και την Αμερική:
 - Οι δανειστές έδωσαν εντολή στην τρόικα να φύγει απ’ την Αθήνα, διότι ήμασταν ασυνεπείς σε όλα. «Αποσύραμε την αποστολή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
- Οι δανειστές διεμήνυσαν δημόσια ότι η 6η δόση κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται. Θα δοθεί μόνο αν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
- Οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωσης πολιτικής διαπραγμάτευσης για το ύψος του ελλείμματος.
- Οι δανειστές απαιτούν πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα.
- Οι δανειστές άνοιξαν τη συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι Έλληνες θα κρίνουν αν μπορούν να είναι στο ευρώ (αποδεχόμενοι τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα μέλη της). Και ο Ολλανδός πρωθυπουργός πρότεινε τη μεθοδολογία: Να οριστεί ευρωπαίος Επίτροπος που θα ελέγχει τη δημοσιονομική πολιτική κάθε κράτους και θα αξιολογεί ποιο απ’ αυτά πρέπει να παραμείνει ή όχι στο Ευρώ. Βέβαια, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έσπευσε να δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα αποβολής της Ελλάδας, αλλά ο σπόρος έχει ήδη πέσει από τα πιο αρμόδια χείλη.
- Οι δανειστές διοχετεύουν στα διεθνή ΜΜΕ την πληροφορία ότι η Γερμανία μελετά τρόπους διάσωσης των τραπεζών της, που έχουν ελληνικά ομόλογα, για την περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Επισήμως, η κυβέρνηση Μέρκελ το διαψεύδει, αλλά είναι μάλλον απίθανο να εφηύραν τα σενάρια αυτά το Spiegel και το Bloomberg.
Τι γίνεται σήμερα; Η κυβέρνηση δείχνει να κατάλαβε ότι τα ψέματα τελειώσανε ότι, οι δανειστές δεν μπλοφάρουν, και δήλωσε ότι πάει «πάσο». Τέρμα οι παλληκαρισμοί και, κυρίως, τέρμα το αραλίκι. Ανοίγουν όλα τα θέματα μαζί -τουλάχιστον έτσι ανακοινώθηκε. Αποκρατικοποιήσεις, μισθολόγιο, κλειστά επαγγέλματα, απολύσεις στο Δημόσιο (δια της εργασιακής εφεδρείας), συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Όσα δεν έχουν γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο, δηλαδή.
Θα γίνουν, άραγε, τώρα; Είναι υποχρεωτικό, αν θέλουμε να υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη αυτή τη φορά να προχωρήσει, αναρωτιέμαι όμως αν διαθέτει πλέον το πολιτικό κεφάλαιο για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις που θα προσλάβουν μορφή καταιγίδας. Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, στον οποίο ετέθη το ίδιο ερώτημα, απάντησε ψυχρά «δεν ενδιαφέρουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας»! Πράγμα που, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι δεν θα μας ξαναδώσουν δανεικά για να τεστάρουμε αν μπλοφάρουν ή όχι…