Αρχισε η Κυβερνητική επιτροπή. Πρώτο πιάτο 100.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη κυβερνητική σύσκεψη εν μέσω δραματικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, μετά την ακύρωση της επίσκεψης Παπανδρέου στις ΗΠΑ και την νέα αβεβαιότητα πάνω από το μέλλον της οικονομίας.

Στη σύσκεψη αναλύονται οι εξελίξεις μετά το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο διαπιστώθηκε η τεράστια απομόνωση της Ελλάδας από τους δανειστές της και η έντονη δυσαρέσκεια και δυσπιστία που υπάρχει για τη χώρα μας.

Επί τάπητος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να τεθούν νέα μέτρα ώστε να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, την στιγμή που ακόμη και η Γερμανία αμφισβητεί πως το .......

χαράτσι στα ακίνητα θα καλύψει την “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά απολύσεις 100.000 υπαλλήλων, ώστε το δημόσιο να εξοικονομήσει το ποσό των 2,5 δισ. τον χρόνο.

Επίσης η τρόικα απαιτεί:

- 50.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία σε πρώτη φάση
- Μείωση ως και 30% των συνταξιούχων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και “ευγενή Ταμεία”
- Αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα
- Εξομοίωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
- Μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- Άμεση αναστολή της λειτουργίας των 150 φορέων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και επιπλέον 60 τους οποίους η τρόικα έχει ανακοινώσει στην κυβέρνηση.
- Αύξηση προστίμων για τα αυθαίρετα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η δυσαρέσκεια ακόμη και εντός κυβέρνησης με το νέο χαράτσι ειδικά να έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να είναι θολό το τι θα πράξουν οι βουλευτές όταν κληθούν να αποφασίσουν επί των νέων νομοσχεδίων.

Το ζητουμενο της συναίνεσης με την αντιπολίτευση ανακινείται εκ νέου μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που "βλέπουν" αναγκαία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια.