Σκάνδαλα και ατιμωρησία...

 Γράφει ο Γιάννης Παντελάκης

Με τη χθεσινή καταψήφιση της πρότασης για παραπομπή έστω των κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη σε προκαταρκτική επιτροπή, που θα ερευνούσε τις ενδεχόμενες ευθύνες τους για το σκάνδαλο της Siemens, ουσιαστικά μπήκε η ταφόπλακα της ατιμωρησίας.
Για πολιτικά, αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα. Τα τελευταία βρήκαν εύκολους τρόπους δραπέτευσης στο εξωτερικό (καλό είναι να το θυμόμαστε) απ' όπου θ' απολαμβάνουν τα λάφυρά τους. Ετσι, το μεγαλύτερο από πλευράς οικονομικής βαρύτητας σκάνδαλο στη μεταπολιτευτική Ελλάδα έκλεισε χωρίς κανένας να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα.
Προχθές, δεκατρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής ν' αλλάξει ο κανονισμός που επιτρέπει τη μυστική ψηφοφορία σε περιπτώσεις παραπομπής πολιτικών προσώπων ώστε να.......
γνωρίζουμε ποιοι βουλευτές κουκουλώνουν τα σκάνδαλα. Οσοι δεν γνωρίζουν, θα πιστέψουν πως μόνο θετικά μπορεί να κριθεί αυτή η πρόταση. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Η μυστικότητα της ψηφοφορίας προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμα, το οποίο δεν μπορεί ν' αλλάξει από τη σημερινή Βουλή. Αρα, πρόκειται για πρόταση χωρίς αντίκρισμα.
Το μόνο θετικό που μπορούμε να κρατήσουμε από την πρόταση των βουλευτών αυτών είναι η επισήμανση πως «την ίδια στιγμή που εφαρμόζονται πολιτικές αυστηρής λιτότητας για το σύνολο των Ελλήνων, παραμένουν στο απυρόβλητο πολιτικά πρόσωπα που υλικά και ηθικά έβλαψαν τη χώρα».
Σ' αυτό έχουν δίκιο. Ωστόσο, οι ίδιοι οι βουλευτές αυτοί αποτελούν μέρος του συστήματος που έχει καθιερώσει την ατιμωρησία των πολιτικών. Αρα, δεν έχει σημασία τι λέει κάποιος, αλλά ποιος είναι αυτός που το λέει.