Και η Κριστίν Λαγκάρντ έμπλεξε με τα δικαστήρια

Την έναρξη επίσημης έρευνας για την ανάμειξη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε υπόθεση έγκρισης αμφιλεγόμενης καταβολής αποζημίωσης στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, αποφάσισε ειδικό δικαστήριο στη Γαλλία. «Δεν θα επηρεαστεί ο ρόλος της ως διευθύντριας του ΔΝΤ» λέει ο δικηγόρος της.

Το ειδικό δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του μετά από πολύωρη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε το πόρισμα της προκαταρκτικής έρευνας από μια δικαστική επιτροπή.

Η υπόθεση ενδέχεται να ρίξει μια βαριά σκιά στην προσπάθεια της Λαγκάρντ να διευθύνει το ΔΝΤ, ένα μήνα αφότου ανέλαβε την....... ηγεσία του, εν μέσω της συνεχιζόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο δικηγόρος της δηλώνει, πάντως, ότι «η διαδικασία δεν είναι ασύμβατη με τις λειτουργίες της ως γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ».

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τη Λαγκάρντ ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Ο Ταπί - πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 - είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στην διαδικασία της έφεσης όταν ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Η Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η Λαγκάρντ είχε κάποιο προσωπικό όφελος από την τελική ρύθμιση.

Η Λαγκάρντ αναρριχήθηκε στο θώκο μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν, του προκατόχου και συμπατριώτη της, λόγω των κατηγοριών μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ότι προέβη σε σεξουαλική επίθεση εναντίον της.
Θορυβημένο και προσπαθώντας να αποφύγει περαιτέρω προβλήματα το Ταμείο πρόσθεσε ρήτρες περί ηθικών κανόνων και συμπεριφοράς στη σύμβαση της Λαγκάρντ.

Η έρευνα μπορεί να χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί αφού δεν μπορεί να αρχίσει πριν από την αντικατάσταση του Ζαν-Λουί Ναντάλ, του δημόσιου κατηγόρου που είχε προτείνει την διεξαγωγή έρευνας μετά από αίτημα Σοσιαλιστών βουλευτών, αλλά συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο.

Τώρα οι δικαστές θα χρειαστεί να περιμένουν την πλήρη έκθεση για την υπόθεση από όποιον αντικαταστήσει τον Ναντάλ.

Το ΔΝΤ έχει εμπιστοσύνη στη διευθύντριά του

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κράτη που εκπροσωπούνται στο διοικητικό συμβούλιο έχουν εμπιστοσύνη στην Λαγκάρντ, παρά την έναρξη έρευνας για το ρόλο της στην καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης σε επιχειρηματία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

"Το διοικητικό συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι θα μπορεί να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της ως γενική διευθύντρια",  αναφέρει η  ανακοίνωση του ΔΝΤ.

"Το διοικητικό συμβούλιο, προτού επιλέξει το νέο γενικό διευθυντή συζήτησε για την υπόθεση στην Γαλλία. Δε θα ήταν σωστό για το ίδιο να σχολιάσει μία υπόθεση που βρίσκεται τώρα στα χέρια της γαλλικής δικαιοσύνης" προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πηγή που σχετίζεται με το ΔΝΤ, η Λαγκάρντ βρίσκεται τώρα και μέχρι τα μέσα Αυγούστου σε διακοπές, όπως και το διοικητικό συμβούλιο.