Τι περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα


Τι περιλαμβάνει το πακέτο διάσωσης για την ΕλλάδαΣε θέση κοινής αποδοχής, μετά από πολύωρη συζήτηση που έληξε σήμερα, λίγες ώρες πριν από το ξημέρωμα, κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.
Η συμφωνία των δύο ηγετών βρήκε την αποδοχή και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τους συνάντησε εκτάκτως στο Βερολίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.
Η ελληνική κρίση χρέους φαίνεται πως οδεύει προς μια δυναμική λύση με μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (τα πρώτα «χαρτιά» μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.
Λέγεται πως στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς συμμετοχή ιδιωτών η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία» την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ακόμα δηλαδή και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Αυτή η κοινή θέση, δήλωσε η πηγή της γαλλικής αντιπροσωπείας, θα χρησιμεύσει ως βάση για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ωστόσο, πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.