ΔΝΤ: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέους

ΔΝΤ: Αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέουςΤην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπερτονίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία ανακοινώθηκε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, εν αναμονή τωνκρίσιμων αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα «η ψυχολογία της αγοράς έχει επιδεινωθεί σημαντικά καθώς φουντώνουν οι εκτιμήσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης αναφέρεται «Η σταθερότητα διατηρείται λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ όμως την ίδια στιγμή το χρηματοπιστωτικό σύστημα (της Ελλάδας) δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της υποχώρησης της εμπιστοσύνης από τις αγορές και της αύξησης των αναλήψεων.

Η μακροοικονομική προσαρμογή συνεχίζεται με την ύφεση να βαθαίνει και τους μισθούς να μειώνονται βοηθώντας τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παρά το γεγονός ότι η παραγωγικότητα δεν σημειώνει ακόμα βελτίωση.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί στις αρχές του 2011 βοηθούμενοι και από εποχιακούς παράγοντες. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν θεσπιστεί ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

 Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2014 ενώ ενέκριναν και ένα λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να μεταφερθούν πόροι σε πιο παραγωγικές χρήσεις και να μειωθεί δραστικά το χρέος.

Αναφορικά με την ανάπτυξη εφαρμόζεται ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υψηλής φορολόγησης της εργασίας.
Τέλος συμφωνήθηκε μια χρηματοδοτική στρατηγική σε συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ η οποία προβλέπει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση καθώς και ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης από τις χώρες της ευρωζώνης».

Ταχύτερη εφαρμογή των «δομικών» μεταρρυθμίσεων ζητά ο Τόμσεν


Ο Πόουλ Τόμσεν, στέλεχος του ΔΝΤ,  μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ζήτησε την ταχύτερη εφαρμογή των «δομικών», όπως τις χαρακτήρισε, μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση του προγράμματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας «βελτιώνεται σταδιακά». Παράλληλα υποστήριξε ότι η συρρίκνωση της οικονομίας ήταν μεγαλύτερη απ' ότι αναμενόταν, εξαιτίας της «μεγάλης υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης», προσθέτοντας όμως ότι το μέγεθος της απόκλισης είναι μικρό, με βάση το ευρύτερο μέγεθος της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τομσεν, επανέλαβε και σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «ενθαρρυντικά σημάδια» η αύξηση που καταγράφεται στις εξαγωγές της Ελλάδας και πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, χωρίς την πρόσθετη επιβάρυνση από τους φόρους. 

Το σχέδιο διάσωσης, όπως αναφέρθηκε, προέβλεπε για την Ελλάδα επιστροφή στις αγορές το 2012, αλλά το υψηλό κόστος δανεισμού κρατά την υπερχρεωμένη χώρα μακριά, αναγκάζοντας τους εταίρους της Ελλάδας να κάνουν νέους σχεδιασμούς για να ελέγξουν την κρίση του χρέους που εξαπλώνεται στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει πως θα βοηθήσει την Ελλάδα και ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να "θεσπίσουν μηχανισμούς" για να εγγυηθούν τη στήριξη της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα στην χώρα μας, σημειώνοντας και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σ' ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Τόμσεν είπε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,8% αυτό το έτος, σε σύγκριση με 3 που είχε προβλεφθεί στην προηγούμενη επανεξέταση και το χρέος θα φτάσει στο 172% του ΑΕΠ το 2012, ενώ έδωσε επαίνους για την πρόσφατη δημιουργία υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων που θα βοηθήσει για τη συγκέντρωση εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "φιλόδοξο στόχο, αλλά εφικτό".

Τέλος, υπογράμμισε ότι το "κλειδί" για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την ενίσχυση των εσόδων είναι η επιτυχία του προγράμματος και η ευρύτερη πολιτική στήριξης της χώρας μας. 


πηγή: tovima