Οι…απέναντι

Του Θανάση Νικολαΐδη

ΤΟ ΠΑΣΟΚ του Γιώργου κατάφερε να τους έχει όλους απέναντι. Την παραδοσιακή δεξιά του Λαϊκού Κόμματος που μεταμορφώθηκε σε «Συναγερμό» του Παπάγου, εξελίχτηκε σε ΕΡΕ του Κων. Καραμανλή, μετονομάστηκε σε Ν.Δ. για να πέσει στα χέρια του Μητσοτάκη, του Κώστα και σήμερα του Αντώνη. Την παραδοσιακή αριστερά του ΚΚΕ με τα σύνδρομα και το αντιΠαπανδρεϊκό της μίσος. Για λόγους ιστορικούς, αλλά και…ανταγωνιστικούς. Δεν παίρνει ψήφο απ’ τη δεξιά ο κομμουνιστής και το ξέρει. Αγωνίζονται, λοιπόν, οι «σύντροφοι» για τον λαό, στήνουν και το «ανάχωμα» για να σκαλώσει ο…κοντινότερος.
ΤΟΥΣ έχει απέναντι, δεν πολυσκοτίζεται κι είναι το λάθος του(ς). Με τους «παραδοσιακούς» να σε πολεμούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Με κάποιους «ενοίκους» συμπολεμιστές του....... εχθρού και με «συνιστώσες» θέσει αριστερών να ενισχύουν το στρατόπεδο της Αλέκας, κόντρα στο μέτωπο των υπεριδεολόγων, νιώθεις μόνος, αδύναμος και τιποτένιος. Κι ας μπορείς να ρίξεις τα ΜΑΤ στη μάχη μη σε πάρουν φαλάγγι οι Αγανακτισμένοι. Είναι στη μοίρα των κυβερνώντων να εξουδετερώνουν συγκεντρωτικά πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά με το ΠΑΣΟΚ το πράγμα διαφέρει. Πάσκισε να μεταλλαγεί ιδεολογικά περνώντας από φάσεις και χέρια αρχηγών, φορτώθηκε λάθη, παραλήψεις και «λουλούδια» που το’ καναν με ΠΑΣΟΚ να μη μοιάζει». Κι αν η αντιπαράθεση ήταν ιδεολογική, θα’ χε την αξία, τη σημασία και το περιεχόμενό της. Όταν όμως ο «αγώνας» έχει να κάνει με την καρέκλα και με τα μέσα του είναι…γιαούρτια και κοπριές, τα πράματα δυσκολεύουν και η (πολιτική) ζωή γίνεται αφόρητη.
ΓΙ αυτό, πρέπει να τα βάλεις κάτω. Φταίει που ψήφισες το «Μεσοπρόθεσμο»; Για μερίδα ελλήνων αυτή είναι η αιτία και τραμπουκίζουν. Για τους πολλούς δεν είναι και σε ανέχονται. Μέχρι πότε; Μέχρι να το πάρεις απόφαση πως πετάς στη θάλασσα τη σαβούρα που σου κρατάει το σκάφος μισοβουλιαγμένο και δυσκίνητο.
ΤΙ άλλο που δεν έκανες να κάνεις; Κρατάς χατζάρα, πήρες κεφάλια κι έριξες τη σφραγίδα. Χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι, τέλος. Οι «εργαζόμενοι της βουλής» απείραχτοι και σε «ειδικό καθεστώς». Το’ πες ως ΠΑΣΟΚ και δεν ντρέπεσαι. Τους διόρισαν όλα τα κόμματα και κάνουν την πάπια. Αν δεν δούμε τα (κομμένα) κεφάλια τους ανάμεσα σε άλλα, η καρδούλα σου θα πάει να σπάσει κοιτώντας τους τραμπούκους κι ας είσαι κόμμα κυβερνών, με τους απέναντι να ξεκαρδίζονται. (Στο «ειδικό καθεστώς» θα επανέλθουμε).